Bond Republic Bank wil naleving CAO
22 Jul 2019, 18:22
foto


De personeelsbond bij de Republic Bank Suriname zegt dat sinds het aantreden van de directie zich in toenemende mate problemen tussen het management en de werknemers ontwikkelen. De voornaamste problemen doen zich voor bij uitbetalingen van tegoeden en salarissen van werknemers.

De bond heeft in een persbericht gemeld dat het personeel vandaag -na vrijdag - weer in actie is. Hij erkent dat het publiek daar hinder van ondervindt, maar "wij rekenen echter op uw begrip", zegt de personeelsbond onder leiding van Willy Rodriguez.

Zij noemt de knelpunten met de directie:
- Een aantal toenemend werknemers heeft ondanks de CAO geen salariscorrectie gehad. Sommige vakbondsleden zijn meer dan SRD 50,000.00 misgelopen door dit gedrag van het management. Er is de vakbond nog nooit informatie verstrekt die dit gedrag rechtvaardigt, we weten dat de lonen bij deze bank veel lager zijn dan bij vergelijkbare bedrijven.
- De directie hanteert willekeurig loonschalen en loongroepen voor medewerkers, zonder dat de afspraken in de cao hierover worden nageleefd. De vakbond kan zich hier niet mee verenigen, immers de vaststelling van de loonschalen is onderdeel van de CAO-afspraken.
- Over de pensioenen, hebben wij als vakbond al vaker aangegeven dit te willen bespreken, want de pensioenen zijn laag. Het pensioen van een vergelijkbare werknemer (leeftijd en loon) is veel lager dat die bij vergelijkbare andere bedrijven. De medewerkers moeten zich dus “bijverzekeren”. De directie weigert om het pensioenreglement aan de vakbond ter beschikking te stellen. Wanneer de werknemers zich richten naar de vermoedelijke pensioenverzekeraar, dan verwijst die naar de directie voor nadere informatie.
- De uitvoering van de prestatiebeloning is niet conform de CAO. De directie geeft een andere interpretatie aan dit artikel dan is afgesproken en weigert hierover besprekingen te voeren.

Voorts zegt de bond dat de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname heeft geprobeerd te bemiddelen in het geschil. "Maar toen de directie merkte dat er een oordeel uit zou komen, dat mogelijk in het nadeel van de werkgever zou uitvallen, heeft de directie aangegeven geen prijs te stellen op interventie van de bemiddelingsraad."

De bond heeft vervolgens na een algemene ledenvergadering besloten om acties te voeren. Hij vindt dat de directie zich moet houden aan de in de CAO-gemaakte afspraken. "De directie huldigt het standpunt dat het bepalen van het loon van elke werknemer het unieke recht is van een werkgever, ongeacht hetgeen in de CAO is overeengekomen." De vakbond betwist dit standpunt. Het vindt dat wetten, regels en gebruiken ook door buitenlandse ondernemers en managers moeten worden nageleefd. "We zullen niet toestaan dat we teruggaan naar een tijdperk waarin werknemers geen inspraak hebben in hun arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May