Criminaliteit en Veiligheid
22 Jul 2019, 16:18
foto


Dat de criminaliteit steeds ergere vormen aanneemt, verruwend en zeer zorgwekkend te kwalificeren is, hoeft geen verder betoog. Het aantal mensen dat zich thans en vaak onveilig voelt, is gesprek van de dag. Geen dag gaat voorbij waar er geen criminele activiteiten plaatsvinden.
                                                                                                                                                                      Criminaliteit kan zeer algemeen worden gedefinieerd als alles wat door een wettelijke bepaling als misdrijf strafbaar is gesteld! Zonder te generaliseren, is het overduidelijk welke  groeperingen de boventoon aanvoeren. In Nederland zijn Marokkanen en Antillianen oververtegenwoordigd in het criminele circuit. Zij komen (gemiddeld) vaker in aanraking met de justitie dan andere bevolkingsgroepen. Dit kan ten dele worden verklaard door de huidige sociaaleconomische omstandigheden, werkloosheid, alcohol-  en drugsgebruik etc. Het is een vaker voorkomend probleem, wat haast dagelijks voorbij komt in het nieuws, in sociale media en is zo ongeveer het meest besproken onderwerp.

Criminaliteit blijft een heel kritisch probleem voor de gemeenschap en ook voor toeristen. Door Nikos (Instituut voor Kader Ontwikkeling in Suriname ) is dit jaar een opiniepeiling gehouden onder 1.000 burgers.  Hieruit blijkt dat de meningen enigszins verdeeld zijn. Het grootste deel vindt dat de criminaliteit is toegenomen. Het ministerie van Justitie en Politie spreekt van een vermindering/afname, maar als wij de berichten nauw volgen, dan nemen de criminele activiteiten steeds ergere vormen aan en vertonen een stijgende trend. Volgens de laatste cijfers en berichten, blijkt dat veel mensen in meer of mindere mate te maken hebben gehad met criminaliteit. Opgemerkt kan worden, dat ondanks de stijging, de doorsnee burger zich over het algemeen wat veiliger voelt dan enkele jaren geleden.

Enkele aanbevelingen :
- Criminelen moeten geen plaats meer in ons land krijgen en verdienen een keiharde aanpak.
- Straffen dienen harder toegepast te worden om ervoor te zorgen dat daders niet in herhaling vallen.
- Een gedegen plan; alsook een buurtplan van aanpak is nodig, waardoor de bewoners zich leefbaar en vooral veilig in hun omgeving voelen.
- Een striktere handhaving van de geldende regels, zonder aanzien des persoons.
- Er moet gezorgd worden voor adequate- en effectieve veiligheidsmaatregelen.
- Meer personen opleiden tot buitengewoon Agent van Politie, vooral in de afgelegen gebieden en in risico gebieden. Deze gebieden zullen zeker bij de politie in kaart zijn gebracht!
- Frequenter, zelfs dagelijks straatcontroles/roadblocks uitoefenen.
- Het bijstellen van het beleid van de politie en de zichtbaarheid verhogen;de bikers zijn de laatste dagen wel duidelijk zichtbaar in de binnenstad.
- Het Wetboek van Strafrecht, het artikel over noodweer en zelfverdediging moeten met de meeste prioriteit worden aangescherpt.
- Het Politie Handvest (GB 14/4/71) is sterk verouderd en dient aangepast te worden aan de huidige situatie.
- Preventie: de nodige voorlichting geven, dat men op zijn hoede en alert moet zijn en afgelegen en sloppenwijken moet vermijden.
- Het is hoog tijd dat de politie de nodige assistentie krijgt van de militaire politie. Militaire - of Politiestaat, de veiligheid van de Surinaamse burgers moet voorkeur genieten.
- Taak voor de overheid: het zou goed zijn om een uitgebreid onderzoek te doen; teneinde een gedegen- en bijstellingsbeleid uit te stippelen.

Vastgesteld kan worden, dat men de verruwende en toegenomen criminaliteit nooit met wortel en tak kan uitroeien, echter is het geboden dat men in die richting te werk gaat. Het is trouwens ook de plicht van de burgerij om elke poging en/of aanleiding tot het plegen van een criminele daad door te spelen aan de daartoe bevoegde instanties om het probleem enigszins te helpen indammen.

Het is geboden en een vereiste dat het veiligheidsgevoel en de cultuur duurzaam worden verbeterd. Veiligheid is trouwens een voorwaarde voor vrijheid en het is hoogtijd om een vuist te maken tegen de verruwende en ongebreidelde criminaliteit!

Roy Harpal

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May