Gajadien: Strafeis onbevredigend in EBS-miljoenenfraude
19 Jul 2019, 00:54
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt het vreemd dat voorwaardelijke straffen zijn geëist door het Openbaar Ministerie tegen de ex-directeuren van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). "Ze zijn schuldig of niet. Waarom wordt er zoveel voorwaardelijke straf geëist. Als de rechter meegaat hiermee, komen de mensen vrijuit terwijl er duidelijk veel misgegaan is waarbij de Staat voor ettelijke miljoenen is benadeeld," zegt Gajadien in gesprek met Starnieuws. Hij merkt op dat een strafeis bij zulke ernstige zaken mensen moet ontmoedigen om zich op frauduleus pad te begeven. 

Hoofdofficier van Justitie, Cynthia Klein, heeft twee jaar voorwaardelijk geëist tegen ex-directeur Willy Duiker en een boete van SRD 50.000. Tegen ex-directeur Kenneth Vaseur is de eis 12 maanden cel voorwaardelijk en een boete van SRD 30.000. Tegen beiden is een proeftijd van drie jaar geëist. Ondernemer Dick van Kanten van Greenland Development, heeft het hoogste strafvoorstel. Drie jaar onvoorwaardelijk en SRD 150.000 boete. Hij zou zijn bedrijf bevoordeeld hebben ten nadele van de EBS. Tegen verdachte Max Chin Tsoe Liong is drie maanden voorwaardelijk en tegen Quincy Fernandes 2 maanden voorwaardelijk geëist. Voor beiden geldt een proeftijd van drie jaar. 

Gajadien zegt dat hij van meet af aan erop aangedrongen had om onafhankelijke technische deskundigen, onder wie een forensisch accountant,  in te schakelen bij dit onderzoek. Gajadien benadrukt dat er veel misgegaan is binnen dit bedrijf. Het bedrijf, en daarmee de samenleving, is systematisch voor ettelijke miljoenen benadeeld. De malversaties hebben volgens het Assembleelid in vereniging plaatsgevonden. Nu gaan diverse personen die in de Raad van Commissarissen hebben gezeten, vrijuit. Van Kanten zou EBS voor minstens 10 miljoen euro hebben benadeeld. De strafeis zou volgens de politicus veel hoger moeten zijn. 

Bij een grondig onderzoek zou volgens Gajadien al gauw blijken dat tijdens het bewind van Vaseur, sommige aannemers miljoenen gegund is zonder enige vorm van aanbesteding. Er is voor 6 tot 20 maal meer betaald voor werk. Duiker heeft enkele van deze aannemers vervangen nadat hij waarnemend directeur werd, waardoor de onderlinge ontevredenheid alleen maar groter is geworden. Volgens Gajadien is hier sprake van een criminele organisatie. In deze zaak heeft het
toenmalige Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) een stick met informatie overhandigd aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. "Maar de strafeis blijft onbevredigend. Het wachten is op het oordeel van de rechter," zegt Gajadien. 
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November