Eerste HSK test in Suriname
13 Jul 2019, 08:32
foto
Studenten volgen lessen in de Chinese taal aan het Confucius Instituut op ADEK.


Voor de eerste keer in Suriname wordt vandaag de internationaal vaardigheidstest in de Chinese taal afgenomen op het Confucius Instituut (CI) Suriname. Tien personen nemen deel aan de HSK test (Hànyǔ Shuǐpíng Kǎoshì, letterlijk vertaald: Chinees Standaard Vaardigheidstest). “Dit is een examen in het Madarijn en er worden slechts Chinese karakters gebruikt”, zegt CI-Suriname directeur Preetema Jong-A-Lock – Pahladsingh aan Starnieuws.

In Suriname is men bekend met de TOEFl test, het officiële examen waar je kennis en niveau over de Engelse taal, als vreemde taal wordt nagegaan. “De HSK test is te vergelijken met deze TOEFl test. De verschillen in niveaus worden bepaald door de beheersing van het aantal Mandarijn woorden,” legt Jong-A-Lock uit. Bijvoorbeeld voor level 1, het eerste niveau, moet de kandidaat minimaal 100 Mandarijn woorden kennen en voor level 2 ongeveer 300 woorden.

De toetsvorm is multiple choice en het examen wordt opgesteld en beoordeeld door de Hanban Test Centre, het CI-hoofdkwartier in Beijing, China. “Personen die de test halen krijgen een internationaal erkend certificaat, dat opgestuurd wordt door Hanban.”

De tien examenkandidaten, waartussen vier Nederlanders, zijn tussen de 24 en 59 jaar en studeren aan het CI Suriname. Hun achtergrond is zeer divers, zoals winkelier, student, ambtenaar en bouwkundig tekenaar, vertelt de directeur. “Acht van hen hebben zich opgegeven voor level 1, vier ook voor level 2 en twee personen hebben zich opgegeven voor level 3.”

In augustus en november worden er nog twee examens afgenomen. Iedereen die denkt het aantal vereiste Mandarijn woorden voor een bepaald niveau te beheersen, mag zich opgeven. “Je hoeft niet perse cursist van CI te zijn, merkt Jong-A-Lock op. Er is ook geen selectieprocedure, slechts registratie en afhankelijk van het niveau wordt een kleine registratie fee gevraagd.

Het CI Suriname is ondergebracht op de Anton de Kom Universiteit Suriname en houdt kantoor in de University Guesthouse aan de Leysweg.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May