Venezuela: President Maduro optimistisch over gesprekken
09 Jul, 13:30
foto
Zowel Nicolas Maduro als Juan Guaidó claimen de rechtmatige president van Venezuela te zijn.


De Venezolaanse president Nicolás Maduro zei dat hij 'optimistisch' was over de gesprekken tussen de regering en de oppositie die moeten leiden tot een oplossing van de politieke crisis van het land. De gesprekken zijn maandag hervat op Barbados.

De twee partijen zijn sinds januari verwikkeld in een bittere machtsstrijd. Eerdere gesprekken die in mei in Oslo werden gehouden, zijn zonder een akkoord afgebroken.

Maduro zei dat een zes punten-agenda werd besproken tijdens de vergadering die Barbados heeft georganiseerd. Hij heeft geen verdere details gegeven.

Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken treedt opnieuw op als bemiddelaar, zoals tijdens de vorige bijeenkomst in Oslo, maar heeft tot nu toe alleen geantwoord dat de bijeenkomst plaatsvond.

Maduro onthulde dat de vergadering van maandag vijf uur heeft geduurd. Hij zei ook dat hij dacht dat "een pad naar vrede" gevonden kon worden.

Juan Guaidó, het hoofd van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering, legde het doel van de oppositie op zondag uit op Twitter. De verklaring [in het Spaans] zei dat het doel was om "een uitweg uit de dictatuur te onderhandelen". De routemap die de oppositie voorstelt omvat het beëindigen van de overweldigende macht van de regering van Maduro, een overgangsregering en vrije verkiezingen die worden gemonitord door internationale waarnemers.

Ondanks alle sancties van buitenaf heeft Maduro nog steeds de loyaliteit van het leger behouden en van zijn bondgenoten China en Rusland. Zowel Guaidó als Maduro claimen de rechtmatige president van het land te zijn. Guaidó beroept zich op de grondwet en zegt dat de herverkiezing van Maduro vorig jaar onrechtmatig is.

De diepe economische crisis waarin het land zich bevindt heeft sinds 2015 zo'n vijf miljoen Venezolanen het land doen ontvluchten. Er is een chronisch tekort aan voedsel en medicamenten. Een rapport van de Verenigde Naties dat vrijdag werd gepubliceerd stelt dat de Venezolaanse regering een strategie van angst toepast op de samenleving om aan de macht te blijven. De Venezolaanse regering heeft in reactie daarop gezegd dat het VN-rapport eenzijdig en bevooroordeeld is.