Venezuela: Oppositie kondigt gesprekken aan in Barbados
08 Jul, 15:38
foto
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó probeert president Nicolas Maduro van de macht te krijgen. (Foto: Reuters)


Gesprekken tussen de Venezolaanse oppositie en de regering om de politieke crisis van het land op te lossen, zullen deze week in Barbados worden hervat. Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat als bemiddelaar heeft opgetreden, zei dat de twee partijen elkaar zouden ontmoeten "om verder te gaan in de zoektocht naar een onderhandelde en constitutionele oplossing".

De twee partijen zijn sinds januari verwikkeld in een bittere machtsstrijd. Eerdere gesprekken die in mei in Oslo werden gehouden, stopten zonder een akkoord. Tot nu toe zijn er nauwelijks details vrijgegeven over de gesprekken. Noch de exacte datum, noch wie aanwezig zullen zijn, is bekendgemaakt.

Juan Guaidó, het hoofd van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering, gaf het doel van de oppositie op Twitter. De verklaring [in het Spaans] zei dat het doel was om "een uitweg uit de dictatuur te onderhandelen". De routekaart die de oppositie voorstelt, bestaat uit drie punten: - een einde aan de "overweldigende macht" door de regering van president Nicolás Maduro; een overgangsregering en vrije verkiezingen gecontroleerd door internationale waarnemers.

De minister van Communicatie van de regering, Jorge Rodríguez, twitterde ook en zei dat hij bad voor de inspanningen van de regering "om vrede en nationaal begrip te consolideren om vruchten af ​​te werpen".

Controversiële gesprekken
Slechts een week geleden heeft Guaidó een terugkeer naar de onderhandelingstafel uitgesloten. De reden die hij opgaf was de dood van een legerkapitein in hechtenis. Zijn lichaam vertoonde tekenen van foltering. In de verklaring die hij uitbracht, zei Guaidó niet waarom zijn standpunt was veranderd. Sommigen in de oppositie zeggen dat de gesprekken een list van de overheid zijn om zichzelf meer tijd aan de macht te geven.

Eerdere onderhandelingen zijn afgebroken zonder een akkoord en sommigen in de oppositie zeggen dat het harde optreden van de regering tegen rivaliserende politici - waarbij meer dan een dozijn wetgevers van de oppositie ontdaan zijn van hun parlementaire immuniteit en anderen worden vastgehouden - laat zien dat president Maduro niet echt geïnteresseerd is in onderhandelen.

Een rapport van de Verenigde Naties dat vrijdag werd vrijgegeven, zei dat de Venezolaanse regering een strategie gebruikte om de bevolking angst in te boezemen om de macht te behouden. De Venezolaanse regering reageerde door te zeggen dat het VN-rapport eenzijdig en bevooroordeeld was.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May