President wil sterker partnerschap met de VSA
06 Jul 2019, 00:00
foto
President Desi Bouterse en de Amerikaanse ambassadeur Karen Lynn-Williams brengen een heildronk uit op de VSA. (Foto: NII)


Op veel gebieden is het volgens president Desi Bouterse mogelijk om een sterker strategisch partnerschap tot stand te brengen tussen Suriname en de Verenigde Staten van Amerika. "In onze wereld waar energiediplomatie, waterdiplomatie, bosdiplomatie en de zoektocht naar meer natuurlijke hulpbronnen hoog op de agenda van landen staan, is het enorme potentieel van Suriname niet te onderschatten!”, zei het staatshoofd vrijdagavond tijdens de receptie van de Amerikaanse ambassadeur Karen Lynn-Williams op haar residentie aan de Anton Dragtenweg. 

Bouterse heeft zijn felicitaties overgebracht aan de regering en de bevolking van VSA bij de viering van de 243e Onafhankelijkheidsdag. Het is voor de president een waar genoegen om deze herdenkingsdag met als thema 'to the moon' te mogen vieren. De president heeft tijdens zijn speech verwezen naar de herdenking van een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld, namelijk de reis naar de ruimte door Apollo Eleven en verkenning van de maan door de eerste man. “Vijftig jaar later kunnen we allemaal beamen dat de verkenning van de ruimte de ontdekking van nieuwe technologieën heeft voortgestuwd, wat de ontwikkeling en de toekomst van de mensheid heeft beïnvloed.”

De president geeft aan dat Suriname en de VS sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 een sterke bilaterale relatie hebben opgebouwd. Deze is gebaseerd op gemeenschappelijke waarden, wederzijds respect en samenwerking. Hij noemde in zijn toespraak onder andere de vruchtbare samenwerking op het gebied van handel, gezondheid en onderwijs. 

Suriname staat ervoor open om de samenwerking met de Verenigde Staten van Amerika te versterken. “De betrokkenheid van de particuliere sector van de VS in de winningssector is de afgelopen decennia al een productieve geweest. Suriname heeft vele multinationals verwelkomd in de goudwinning en offshore olie-exploratieactiviteiten. Op dit moment is de VS de grootste belegger in de extractieve sector in Suriname. Het is mijn verwachting dat de recente ontwikkelingen in het Guyana-bekken met betrekking tot de immense bevestigde en geprojecteerde reserves van koolwaterstoffen, een belangrijke spelwissel zullen vormen in de geostrategische betrekkingen tussen landen in Noord- en Zuid-Amerika”, zei de president.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May