Surinaamse films krijgen extra vertoningen in Nederland
03 Jul 2019, 06:32
foto


De zes Surinaamse documentaires van het project ‘8 voor 40’ van The Back Lot worden de komende weken in verschillende zalen in Nederland vertoond. De eerste screening in het Amsterdamse Ketelhuis werd vorige maand zo goed bezocht dat verschillende andere bioscopen er een speciale avond voor hebben geprogrammeerd.

Op donderdag 4 juli draaien de zes films opnieuw in Het Ketelhuis in een avondvullend programma. De komende weken staan vertoningen van de complete serie gepland in onder meer het Bijlmerparktheater, De Balie, Oxville en Rialto in Amsterdam en Lantaarn Venster in Rotterdam. 

Het documentaireproject ‘8 voor 40’ van The Back Lot ging in 2015 van start naar aanleiding van 40 jaar Srefidensi. Aanvankelijk werden acht regisseurs geselecteerd, van wie Ananta Khemradj, Ginny Roos, Tessa Leuwsha, Kenrich Cairo, Nancy de Randamie en Rosita Leeflang uiteindelijk een documentaire realiseerden. De première van de zes films vond in december vorig jaar plaats in TBL Cinemas.

De filmmakers geven ieder op hun eigen manier een inkijkje in de Surinaamse cultuur. Waar Roos in I’m a village de inheemse cultuur van het dorp Gran Kreek in beeld brengt, gaat Leuwsha met haar film Frits de Gids in op de tradities in het binnenland en neemt Leeflang kaseko jazz als uitgangspunt voor Kownu Oloysi Lasi. Khemradj duikt met Je kan toch lezen… in de recente Surinaamse geschiedenis, Cairo gaat met zijn documentaire Hidden World in op de cultuur in Oost-Suriname waar hij vandaan komt, terwijl De Randamie in The sea washes over me de erosie van de Surinaamse Atlantische kust onder de aandacht brengt.

Initiatiefnemer Eddy Wijngaarde van The Back Lot hoopt dat de serie een stimulans betekent voor het maken van documentaires in Suriname. Volgens hem is dat bij uitstek een geschikt medium om Surinamers een persoonlijk verhaal over hun land te laten vertellen. Wijngaarde toont zich ingenomen met de enthousiaste ontvangst in Nederland. ‘Sommige bezoekers wilden een paar van de films het liefst meteen nog een keer zien. Het riep in elk geval warme gevoelens op. Wat mij ook aanspreekt is dat ongeveer twee derde van het publiek niet-Surinaams was.’

Vier van de documentaires zijn gedraaid door cameraman Ricky Cramer, de andere twee door Jurgen Lisse en Milton Kam. De productie lag in handen van The Back Lot, met ondersteuning van de Nederlandse producent Pieter van Huystee. 

Diederik Samwel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May