EU-leiders eens met benoeming Lagarde bij ECB
02 Jul 2019, 20:06
foto
De EU-leiders zijn het eens over dat Christine Lagarde de nieuwe president wordt van de Europese Centrale Bank.(Beeld: Reuters)


Leiders van de Europese Unie (EU) zijn vandaag overeengekomen om de Française Christine Lagarde te benoemen als het nieuwe hoofd van de Europese Centrale Bank. Ze hebben ook een deal bereikt over de invulling van de andere vier topfuncties in het blok. De overeenkomst komt na kronkelige marathon gesprekken die de diepe verdeeldheid hebben blootgelegd.

"De Europese Raad heeft overeenstemming bereikt over de toekomstige leiders van de EU-instellingen," zei Donald Tusk, voorzitter van gesprekken van de EU-leiders.

Onder de deal die is bereikt in Brussel wordt de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen, een bondgenoot van bondskanselier Angela Merkel, het hoofd van de Europese Commissie, de EU uitvoerende macht. Het  Europees Parlement moet nog goedkeuring geven aan de benoeming.

Charles Michel, de Belgische premier, wordt de vervanger van Tusk als de volgende voorzitter van de topbijeenkomsten van EU-leiders. Hij wordt belast met het maken van compromissen tussen de vaak lastige 28 lidstaten. De waarnemend minister van Buitenlandse Zaken van Spanje, de socialist Josep Borrell, wordt de nieuwe top diplomaat van de EU in Brussel, zei Tusk.

Deze vier mensen moeten in de komende vijf jaren helpen bij het uitvoeren van het beleid van de EU, van klimaat tot migratie tot de handel. De vijfde prominente functie van de EU die nog moet worden ingevuld is de voorzitter van het Europees Parlement. Wetgevers moeten die persoon woensdag - morgen - in Straatsburg kiezen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May