Moesson India: Tientallen doden in Mumbai en Pune
02 Jul 2019, 13:15
foto
De meeste slachtoffers tijdens de moessons vallen in de sloppenwijken in India. (Foto: Reuters)


Muren zijn door zware moessonregens ingestort en hebben minstens 27 mensen in West-India gedood. Het aanhoudende slecht weer heeft het weg- trein- en luchtverkeer in de financiële hoofdstad Mumbai ontregeld. De slechte weersomstandigheden hebben de autoriteiten aangezet scholen en kantoren te sluiten.

Tijdens elk moessonseizoen, dat loopt van juni tot september, ervaart India fatale incidenten van de ineenstorting van slecht gebouwde structuren. Het moessonwater verzwakt de fundamenten van de fragiel en slecht gebouwde gebouwen.

Een muur is vanochtend vroeg door de zware regen neergestort op de krottenwijk op een heuvelhelling in Malad, een westelijke voorstad van Mumbai. Een brandweerman zei dat achttien mensen zijn gedood bij het incident. "Het reddingswerk gaat nog steeds door," voegde hij eraan toe. "Tot nu toe hebben we meer dan twee dozijn mensen gered."

Maandag laat stierven drie mensen toen een schoolmuur instortte in de stad Kalyan, 42 kilometer ten noorden van Mumbai. In de nabijgelegen westelijke stad Pune, werden zes mensen gedood toen  een muur het in de vroege ochtend begaf. Een soortgelijk incident op zaterdag kostte het leven aan 15 mensen.

Mumbai is bezig zich te veranderen in een wereldwijde financiële centrum, maar grote delen van de stad worstelen om te gaan met de jaarlijkse moessonregens. Wijdverspreide bebouwing en rioleringen en waterwegen die verstopt zijn door vuil maken de stad steeds kwetsbaarder voor chaos.

In 24 uur kreeg de stad in sommige delen meer dan 300 mm regen, waardoor straten en spoorlijnen werden overspoeld. Het treinverkeer, waar dagelijks miljoenen mensen gebruiken, is door de wateroverlast in bepaalde voorsteden opgeschort. Ongeveer 1.000 mensen die waren gestrand in laaggelegen gebieden van de stad, zijn gered nadat een rivier over haar oevers trad.

En terwijl de weerdiensten zware regen en geïsoleerde extreme regenval voorspellen, hebben de autoriteiten overheidskantoren en onderwijsinstellingen vrijaf gegeven. "Er wordt verwacht dat er vandaag ook ware regenval zal zijn," zeiden de stadsautoriteiten op Twitter. "Wij verzoeken u om binnen te blijven, tenzij er een noodgeval is." De Indiase marine heeft verschillende teams ingezet voor reddings - en hulpwerken in Mumbai.

Financiële markten openen normaal vandaag, hoewel de handelsvolumes naar verwachting lager zijn dan normaal. Veel bedrijven hebben hun werknemers gevraagd om van huis te werken. De belangrijkste landingsbaan op de luchthaven van Mumbai, de op één na grootste van India, was vanaf middernacht gesloten. De sluiting kwam nadat een SpiceJet-vlucht tijdens de landing voorbij de landingsbaan was gegaan, zei een woordvoerster van de luchthaven. De secundaire baan is operationeel, maar 55 vluchten werden omgeleid en nog eens 52 werden geannuleerd door slecht weer, zei ze.

In 2005 hadden overstromingen meer dan 500 mensen in Mumbai gedood. De meeste doden vallen in sloppenwijken, de thuisbasis van meer dan de helft van de bevolking van de stad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May