Voorouders herdacht met fakkelloop en ceremonie Kwakoe
01 Jul 2019, 08:31
foto
Voor de elfde keer houdt stichting Fiti Fu Wini een fakkelloop door enkele straten van Paramaribo. Met de loop worden de voorouders herdacht. (Foto's: René Gompers)


Tot ver is de 'lala dron' die in de nacht bij het beeld van Kwakoe speelt, te horen. Een drummer leeft zich uit, gasten bewegen zich net zo enthousiast op het ritme dat hij produceert. Het is 1 juli, Keti-Koti, de dag waarop in 1863 de slavernij in Suriname formeel is afgeschaft. Kwakoe, die de woensdag voorstelt waarop de vrijheid is afgekondigd, is wederom met fleurige pangi's omkleed. Die ceremonie is onderdeel van de jaarlijkse fakkelloop door het centrum van Paramaribo. 

Het is de elfde keer dat stichting Fiti Fu Wini de fakkelloop en pangi-ceremonie heeft gehouden. “Het is een loop waar we degenen die ons zijn voorgegaan, die voor ons gestreden hebben, gedenken,” licht Kortensia Sumter, voorzitter van Fiti Fu Wini toe.  “Het is een ode aan hen. Zonder hen zouden we hier niet staan.” De wandeling is begonnen bij het monument van Kodjo, Mentor en Present aan de Heiligenweg. Zingend en bezinningsvol is gelopen langs de verschillende plekken die aan de slavernij herinneren zoals Watermolenstraat, Henck Arronstraat, Fort Zeelandia, de Plattebrug. 

Aan het eind van de fakkelloop is Kwakoe 'omkleed'. Er is natuurlijk eerst gebeden tot Anana. Afgesmeekt Zijn zegen, gezondheid en wijsheid voor alle bevolkingsgroepen, in het bijzonder de nazaten van de slaven. Maar ook het land en de leiders van het land zijn in het gebed tot Anana opgenomen. Na de ceremonie is het tijd voor muziek. “We feesten niet maar gaan de benen losgooien. Na arbeid is het tijd voor muziek: we hebben gelopen gaan de benen nu even insmeren,” licht ze toe terwijl een 'party-bus' luidruchtig langs rolt. “Kijk, dat is feesten, dat is niet wat wij doen.” 

Sumter merkt op dat ze het niet zo leuk vindt dat een deel van de tot slaafgemaakte Afrikanen nog als Marron wordt aangeduid. “We hebben dezelfde voorouders, we zijn allemaal nazaten van de tot slaafgemaakten,” benadrukt ze. “Het is door omstandigheden dat een deel van de voorouders zich in het binnenland is gaan vestigen en een deel in de stad. Maar omdat de cultuur daar (bij de arrons) nog ‘lala’ is, hebben we gevraagd dat zij de pangi's aandoen. De stadscreool trekt geen pangi aan.” Sumter merkt op dat de nazaten nog in een proces zitten. Ze roept op dat alle de nazaten “meer naar elkaar kijken, meer op elkaar letten, meer van elkaar elkaar leren, elkaar meer helpen en steunen met alle goede voornemens.”

Het is al een paar minuten na één uur in de nacht. Aan het ‘spannende’ geroffel valt te merken dat de muzikanten van Sabi Diri nog klaarwakker zijn. 
Vanaf  9 uur gaat de Feydrasi Fu Afrikan Srananman traditioneel op dezelfde plek ook een ceremonie houden. Er zullen kransen worden gelegd bij Kwakoe. Op programma staan culturele optredens en toespraken van vicepresident Ashwin Adhin, ministers Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May