SPA protesteert tegen drastisch verminderen medische studenten
01 Jul 2019, 00:56
foto
SPA-voorzitter Guno Castelen bekritiseert het drastisch verminderen van het aantal studenten op de Medische Faculteit.


De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) protesteert tegen het besluit van de regering om dit jaar slechts 20 studenten toe te laten tot de Medische Faculteit. Vanaf 2014 zijn er 60 studenten per jaar toegelaten om Geneeskunde te studeren. Het besluit komt enkele dagen na de komst van 50 Cubaanse artsen. Partijvoorzitter Guno Castelen stelt dat er een beleid wordt gevoerd om jonge Surinamers uit te sluiten van medische beroepen.

“We protesteren daar ernstig tegen en roepen de regering op, wi e aksi a president fu du eindelijk wan bun sani en mek’ a drai a maatregel dies onmiddellijk terug,” roept Castelen op. “Laten we de dromen van jonge Surinamers niet de grond inboren. Mi aksi president, hesbiten. Drai anu par’ a boto. Yu habi wan tu mun ete, ie no habi a potenti fu du san yu musu du, maar ten minste du a pisi disi.” Castelen vreest dat er later nog meer Cubaanse artsen gehaald zullen worden om het Surinaamse tekort aan te vullen. 

De afgelopen jaren is er om de zoveel tijd een vast aantal studenten (numerus fixus) vastgesteld dat een medische opleiding mag volgen. Er zijn niet genoeg faciliteiten om het hoge aantal meldingen voor de studierichting, te accommoderen. Ook wordt de stroom van aanmeldingen elk jaar groter. In 2011 was de numerus fixus nog 30 per jaar. Van 2012 tot 2013 was het verhoogd naar 40 per jaar. Vanaf 2014 was het nummer ‘gefixed’ op 60 per jaar. Nu heeft Onderwijsminister Lillian Ferrier per beschikking bepaald dat er er voor dit jaar 20 studenten zullen worden toegelaten tot de Medische Faculteit. 

Castelen is helemaal niet blij met de komst van de groep Cubaanse artsen. “Wi e pina datra dya fu luku a volksgezondheid, dan wi e go tek Cubaan kon. Unu ne pai den datra dya op tijd maar we go tek Cubaan kon,” merkt hij op. Dat er gaten ingevuld worden in bijvoorbeeld het binnenland is prima, maar aan de ene kant wordt nu het eigen aantal artsen nog  meer verkleind met de maatregel, stelt Castelen. “Den man e sluit studenten uit,” concludeert hij. “In plaats van participatie, betrekken en kansen creëren, is het een beleid van uitsluiten van jonge potentiële Surinamers.” Castelen zegt dat men niet moet accepteren dat de kansen van de Surinamers worden weggenomen. 

René Gompers

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May