G20: China en VS zullen handelsbesprekingen hervatten
29 Jun 2019, 15:40
foto


De VS en China zijn overeengekomen om handelsbesprekingen te hervatten, waardoor een langdurige ruzie wordt 'bijgelegd'. Het geschil tussen de twee handelsgiganten heeft bijgedragen aan een wereldwijde economische vertraging.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping bereikten overeenstemming op de G20-top in Japan. Trump zei ook dat hij Amerikaanse bedrijven zou toestaan ​​door te gaan met de Chinese technologiegigant Huawei, in een beweging die als een aanzienlijke concessie wordt beschouwd. Immers, de Amerikaanse leider had gedreigd met extra handelssancties tegen China.

Na de bijeenkomst in de marge van de belangrijkste G20-top in Osaka, bevestigde hij echter dat de VS geen tarieven zal hebben op Chinese importen ter waarde van US$ 300 miljard. Hij zei ook dat hij "voorlopig" zou blijven onderhandelen met Beijing.

En tijdens een persconferentie verklaarde de Amerikaanse president dat Amerikaanse technologiebedrijven opnieuw aan China's Huawei kunnen verkopen , waarmee hij effectief een verbod dat de Amerikaanse handelsafdeling vorige maand had opgelegd, heeft teruggedraaid. Het verbod verbood Amerikaanse technologiebedrijven om aan Huawei te verkopen, waardoor het vermogen van het Chinese bedrijf om kritieke Amerikaanse technologie te krijgen, om het te helpen zijn producten te maken, werd verergerd.

VS en China - 's werelds twee grootste economieën - waren het afgelopen jaar verwikkeld in een vernietigende handelsoorlog. Trump beschuldigde China van het stelen van intellectueel eigendom en het dwingen van Amerikaanse bedrijven om handelsgeheimen te delen om zaken te doen in China. Beijing, op zijn beurt, zei dat de Amerikaanse eisen voor bedrijfshervorming onredelijk waren. De vete escaleerde in de maanden voorafgaand aan de top, nadat de besprekingen tussen de twee landen in mei waren ingestort.

Het bestand voorspelt een rust in de vijandelijkheden tussen 's werelds grootste economieën, in plaats van een oplossing van het jaarlange geschil dat marktturbulentie heeft veroorzaakt en de wereldwijde groei heeft gesloopt. Na zijn ontmoeting met Xi op de top zei de Amerikaanse president dat de onderhandelingen "op het goede spoor" waren. "We hadden een zeer goede ontmoeting met president Xi van China, uitstekend, ik zou zeggen uitstekend, zo goed als het zou zijn", zei Trump tegen verslaggevers. "We hebben veel dingen besproken en we zijn weer helemaal op het goede spoor en we zullen zien wat er gebeurt."

In een verklaring zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat onderhandelaars van beide partijen de specifieke details zouden bespreken, maar heeft er verder niet over uitgeweid. Het Chinese officiële persagentschap Xinhua citeerde ook Xi als volgt: "China en de VS hebben sterk geïntegreerde belangen en uitgebreide samenwerkingsgebieden en mogen niet in zogenaamde valkuilen van conflicten en confrontaties terechtkomen."

De handelsbeperkingen met Huawei zijn een belangrijk onderdeel geweest van het bredere handelsconflict tussen de VS en China. Het besluit van  Trump om Amerikaanse bedrijven toe te staan ​​om door te gaan met het Chinese technologiebedrijf wordt gezien als een aanzienlijke concessie aan de Chinezen. Het was de verwachting dat het verbod dat vorige maand werd ingesteld - en nu is teruggedraaid- het bedrijf US$ 30 miljard aan inkomsten dit jaar zou kosten. Het leidde tot de vrees voor een 'technologie koude oorlog' tussen de twee naties.

Maar Amerikaanse bedrijven zijn gestopt met aankopen van Huawei, omdat Washington zegt dat zijn technologie een nationaal veiligheidsrisico vormt. Dus brengt het laatste besluit van de VS geen volledige einde aan het geschil. Trump zei dat de Huawei-situatie "helemaal aan het einde" van handelsbesprekingen tussen de VS en China zouden worden besproken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May