Passagiers Informatie Systeem al operationeel
28 Jun 2019, 22:19
foto
De directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid, Danielle Veira (l) en ambassadeur Karen Williams van de Verenigde Staten van Amerika drukken elkaar de hand.


Suriname hecht het Passagiers Informatie Systeem aan zijn Border Management System. De directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Danielle Veira heeft in aanwezigheid van ambassadeur Karen Williams van de Verenigde Staten van Amerika (VS), gisteren hiertoe een overeenkomst ondertekend. Het Passagiers Informatie Systeem biedt de mogelijkheid om van tevoren te weten wie allemaal per vliegtuig of schip, afreizen naar Suriname. Eventuele verdachten worden zo ook zichtbaar.

Het gaat om de overdracht van computerapparatuur en training van personeel voor het Passagiers Informatie Systeem. Veira geeft aan dat dit project per 27 juni met de ondertekening, al operationeel is. De apparatuur is geschonken door de VS en is al in Suriname. Het DNV is momenteel bezig de laatste training te geven, waarbij mensen geselecteerd worden om de apparatuur te bedienen, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Met dit systeem kan ook invulling gegeven worden aan zaken die op de laatst gehouden EU- CELAC-meeting zijn besloten. Suriname is het elfde land binnen de Caricom dat dit systeem adopteert. “Dit systeem helpt Suriname om de namen van passagiers die vanuit zee en door de luchtruimte het land binnenkomen, tegen de lijst van Caricom, Canada, VS en het Verenigd Koninkrijk te onderzoeken en de achtergrond van personen en/of gezochte personen te identificeren”, legt Williams uit. Dit biedt een hoger beveiligingsniveau voor Suriname en een betere Informatie-uitwisseling tussen alle landen, om hun grenzen te beveiligen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May