VRA blijft bij haar standpunt over Cubaanse artsen
28 Jun 2019, 20:24
foto
De bijeenkomst van minister Antoine Elias van Volksgezondheid en de VRA op 25 juni.


De Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) is niet zo optimistisch als het ministerie van Volksgezondheid over de bijeenkomst met als onderwerp 'de Cubaanse artsen'. "Onze bezorgdheid over de toekomst en werkgelegenheid van onze aankomende afgestudeerde Surinamers is helaas niet weggenomen," schrijft VRA-voorzitter Rajendra Ramautar aan minister Antoine Elias.  

De minister en zijn staf hebben op 25 juni het VRA geïnformeerd dat de artsen afkomstig uit Cuba zowel een sociale als medische inburgeringscursus zullen volgen. Vervolgens zal geëvalueerd worden en waar nodig zullen deze artsen in de gelegenheid gesteld worden geconstateerde minpunten te corrigeren. 

"Met uw informatie rond de komst van Cubaanse artsen zijn er helaas nog meer onduidelijkheden gerezen. Zo stelde u bijvoorbeeld dat de Cubanen mede ter versterking van de preventieve zorg zullen dienen. Wij wijzen erop dat bij de preventieve zorg de voorlichting en communicatie van uitermate belang is. Overdracht van de boodschap alsook verificatie of er een helder begrip is bij de veelal laag geschoolde, is zelfs voor de Surinaamse arts een grote uitdaging. Een inburgering van 4 maanden lijkt ons ruim onvoldoende. Ook hier zal er continu toetsing moeten plaatsvinden. Is bieden van deze zorg door een buitenlander wel zinvol?" vraagt de VRA zich af. 

De VRA brengt onder de aandacht van Elias dat het proces kritisch zal worden gevolgd. De minister blijft geïnformeerd worden over hetgeen de RGD-artsen in de praktijk meemaken met de Cubaanse artsen. "Wij benadrukken dat wij volledig achter ons schrijven van 19 juni 2019 staan en eveneens de standpunten van de VMS ondersteunen. De VRA zal het op prijs stellen als wij vooraf betrokken worden bij voornemens de gezondheidszorg rakende die van dergelijke ingrijpende aard zijn," stelt Ramautar. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May