Uruguay loopt weg uit OAS-top
28 Jun 2019, 08:33
foto
De vertegenwoordiger van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido, Julio Borges, drinkt water tijdens een vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten.(Foto: Reuters)


De Uruguayaanse delegatie heeft als protest tegen de aanwezigheid van de politieke oppositie in Venezuela, de bijeenkomst van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verlaten. De Algemene Vergadering van het regionale lichaam is gisteren begonnen in Bogota, Colombia.

Mexico, Bolivia, Trinidad en Tobago en anderen hebben de deelname van de Venezolaanse delegatie ook bekritiseerd. Ze hebben bezwaren tegen de strategie van de OAS met de Venezolaanse oppositie alliantie onder leiding van Juan Guaido. "Het helpt niets," zei Uruguay-vertegenwoordiger, Ariel Bergamino, nadat hij de vergadering donderdagochtend had verlaten.

"Het is een schending van de instelling om te proberen beslissingen te nemen over wie de legitieme regering is," zei Bergamino. Hij zei dat hij geen deel zou uitmaken van de rest van de vergadering die tot en met vandaag duurt. Bergamino merkte op dat de vergadering erop gericht moet zijn om Venezuela te helpen met "de bouw van een klimaat van vertrouwen" dat een politieke oplossing kan bevorderen. Hij veroordeelde de leiding van secretaris-generaal Luis Almagro, die de politieke oppositie in Venezuela heeft aanvaard en onderhandelingen met de Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft afgewezen.

In januari beriep Guaido zich op de grondwet om zich interim-president te verklaren. Hij noemde de herverkiezing van Maduro in 2018, onwettig. Maduro heeft Guaido en de Verenigde Staten, die de Venezolaanse oppositie steunt, beschuldigd van het organiseren van een staatsgreep.

Geen enkel land in de OAS heeft voorgesteld een vertegenwoordiging van de regering van Maduro erbij te betrekken. Maduro trok zich formeel in 2017 uit de regionale organisatie. Maar sommigen zeggen dat het ongepast was om de politieke oppositie - die geen effectieve controle heeft op Venezuela - uit te nodigen, om te zitten tussen soevereine regeringen. De permanente raad van de groep stemde er in april mee de gezant van Guaido te erkennen.

Miljoenen zijn de afgelopen jaren uit Venezuela vertrokken, op de vlucht voor hyperinflatie, werkloosheid en tekorten aan voedsel en geneesmiddelen. Woensdag zei de vergadering dat de crisis in Venezuela de hoogste prioriteit van de regio zou moeten zijn. Lidstaten hebben een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om hulp te bieden aan Venezolaanse migranten en vluchtelingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May