Wat doen Bouterse's bloemen op Bastion Veere?
28 Jun 2019, 10:36
foto


Namens de regering Bouterse heeft de directeur van Cultuur bloemen gelegd bij het Nationaal Monument Bastion Veere 8 december 1982, in de volksmond Bastion Veere geheten. Zij deed dat op de regeringsdag van Nationale Rouw en Verzoening. Dat is een dag zonder maatschappelijk draagvlak, omdat op die dag, misbruikmakend van menselijk leed,  propaganda wordt gevoerd tegen het recht-op-recht, een mensenrecht, van slachtoffers van de militaire dictatuur en de Binnenlandse Oorlog en hun nabestaanden. 

De plaquette van het Nationaal Monument Bastion Veere werd op 8 december 2009 onthuld door de democratische president drs. Ronald Venetiaan, tevens opperbevelhebber van het Nationaal Leger. Ook het bij het Nationale Monument horende digitale monument  werd een feit.  Het historische en presidentiële moment, dat live via verschillende media werd getoond, markeerde de officiële rehabilitatie van de vijftien voorvechters van de democratie, die zonder vorm van proces werden gefolterd en vermoord door de militaire dictatuur. De toenmalige bevelhebber Bouterse verklaarde op 9 december 1982 op de nationale televisie dat de slachtoffers 'op de vlucht zijn neergeschoten'. Zij werden, zoals in het OAS onderzoeksrapport van 1984 gedocumenteerd, zonder een spoor van bewijs, van een poging tot staatsgreep in samenspanning met het buitenland, beschuldigd. 

Bouterse is hoofdverdachte in het 8 december strafproces. De auditeur militair heeft 20 jaar onvoorwaardelijke straf tegen hem geëist. Suriname kijkt reikhalzend uit naar het rechterlijke vonnis! President Bouterse heeft met de zelfamnestiewet van 2012 getracht hoofdverdachte Bouterse te hulp te schieten, het 8 december strafproces moest stoppen. Duizenden gingen de straat op uit protest tegen deze aanslag op de democratische rechtsstaat en de mensenrechten. Luid klonk ook het internationale democratische protest. Om het protest wind uit de zeilen te halen beloofde de  president als medewetgever dat snel na afkondiging van de amnestiewet een waarheids- en verzoeningscommissie zou worden opgericht, een vorm van rekenschap voor de ernstige mensenrechtenschendingen. We zijn nu zeven jaren verder, de waarheids- en verzoeningscommissie is een loze belofte gebleken. 

Als karikaturaal surrogaat voor rechtbank én? waarheids- en verzoeningscommissie, organiseerde de president-hoofdverdachte met geestverwant Sandew Hira (nabestaande René/Dew Baboeram) een pseudo-waarheidsvindingsproces in de vorm van een staatstelevisieshow. Ik zeg pseudo, omdat er geen hoor en wederhoor plaatsvond, en slechts de president-hoofdverdachte en trawanten in beeld en aan het woord waren. En weer werden, nu onder de vlag van waarheidsvinding, de slachtoffers van de decembermoorden, waaronder journalisten, advocaten, universiteitsdocenten, vakbondsleiders, militairen en ondernemers, belasterd. Ook hun nabestaanden en andere critici van de dictatuur en mensenrechtenschendingen, konden rekenen op karaktermoord. Nu, na al de leugens, laster, brandstichtingen, ontvoeringen, folteringen, moorden en het aanhoudend toebrengen van moreel leed door de cultuur van straffeloosheid, rijst de vraag: wat doen Bouterse's bloemen op Bastion Veere?

Theo Para
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May