Het quorumprobleem in Suriname
29 Jun 2019, 13:32
foto


Allereerst wil ik voor de oprechte lezers duidelijkheidshalve het begrip 'quorum' uiteenzetten. Een quorum is het minimaal aantal personen, dat aanwezig moet zijn om een vergadering of stemprocedure geldig te laten verlopen. Vooraf aan een vergadering dienen de aanwezigen een presentielijst te tekenen om te bepalen of er een meerderheid aanwezig is.                                                
De Nationale Assemblee (DNA) telt 51 zetels. Om een vergadering te beleggen moet één meer dan de helft van de leden aanwezig zijn.  In DNA zijn 26 leden vereist om rechtsgeldig te kunnen vergaderen. Het is al de zoveelste keer, dat de  uitgeschreven openbare DNA vergaderingen niet doorgaan.  Recent was dit ook het geval toen er vanwege het gebrek aan quorum de wet 'Notarisambt' niet kon worden behandeld. Een zeer kwalijke zaak is, zeker omdat DNA-leden in het parlementsgebouw aanwezig waren, en toch de presentielijst niet hebben getekend.

Het Surinaamse kiezersvolk heeft voor de DNA-leden gekozen om hem te vertegenwoordigen en zijn belangen te behartigen. Door geen quorum te verlenen, kunnen de belangen van het electoraat niet optimaal worden behartigd; waardoor een  aantal wetten blijft liggen. 
     
Opgemerkt dient te worden, dat men altijd quorum verleent, als het om eigen belang gaat, zoals het verhogen van haar vergoeding, het deelnemen aan buitenlandse reizen en andere privileges. Zie thans het voorbeeld van de leden; alsook van de oppositie, die op buitenlandse reizen zijn. De vraag die rijst is, wat het rendement van al de deelname is voor Suriname.  

Het quorumprobleem kan eenvoudig worden opgelost door de nodige disciplinaire maatregelen te treffen, door het ordereglement voor DNA-leden aan te scherpen! In het verleden hebben DNA-leden het gepresteerd om voor een lange periode niet in DNA te verschijnen, terwijl ze hun vergoeding normaal toucheerden. Een sprekend voorbeeld van dit euvel is het toenmalige DNA-lid, Desi Delano Bouterse, thans president. 

Ten slotte kan worden opgemerkt, dat de meeste politieke partijen overigens een vormende taak hebben. Vooral onze leiders, politici, DNA-leden, leidinggevenden etc. De jeugd zal zich zeker identificeren met de voorbeelden, die onze vooraanstaande leiders geven; alsook het niet meewerken om quorum te verlenen!

Roy Harpal  
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May