Bloemen gelegd bij monumenten gesneuvelden
27 Jun 2019, 14:28
foto
Bij Bastion Veere wordt 1 minuut stilte in acht genomen. Kinderen van Oranjeschool zijn door het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, betrokken. (Foto's: René Gompers)


De dag van Nationale Rouw en Verzoening wordt vandaag in Paramaribo en Brokopondo herdacht. Er zijn ondertussen op drie verschillende locaties kransen gelegd. Bij Bastion Veere in Fort Zeelandia, het Monument van de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant en het monument voor de gesneuvelde militairen tijdens de Binnenlandse Oorlog, bij het Memre Buku Kazerne. In de middag is er een bijeenkomst van nabestaanden en slachtoffers uit de oorlogstijd, aan de Brownsweg in Brokopondo.

De rouwdag en de ‘Pad van Verzoening’ die daarbij hoort is, een initiatief van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. De gedenkwandeling is de afstand tussen het Monument van de Binnenlandse Oorlog en Fort Zeelandia, een paar honderd meters verder. De bedoeling van de loop is om nabestaanden en slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog en de nabestaanden van de 15 mannen die tijdens het militaire bewind van Desi Bouterse zijn gefolterd en vermoord op 8 december 1982, dichter bij elkaar te brengen, “om verzoening te brengen” zoals de organisatie aangeeft. De organisatie is geen voorstander van (gevangenis)straffen van de verantwoordelijken van het politiek geweld. 

Dit jaar is het Pad van Verzoening met kinderen van de Oranjeschool bewandeld. Het is een regenachtige dag maar dat geeft niet. Bij Bastion Veere, waar het monument staat van de 15 mannen die op 8 december 1982 zijn vermoord, zijn kransen gelegd door directeur van Cultuur Elviera Sandie en Moejinga Linga van het Comité. Bij het monument aan de Waterkant dat de gevallenen van de Binnenlandse Oorlog gedenkt, hebben militairen en kinderen kransen gelegd. Sandie is blij dat de organisatie kinderen betrekt bij de activiteit. “Het is de enige en effectieve manier voor volledige overdracht van gewoonten, gebruiken en ook de geschiedenis,” stelt zij. 

“Het pad van verzoening moet niet slechts een symbool van verzoening zijn van twee groepen, maar van de totale samenleving,” geeft Linga aan. “Het pad moet ons blijven herinneren om nooit meer naar wapens te grijpen om politieke conflicten op te lossen. Maar dat wij in dialoog moeten treden om te komen tot vrede en verzoening.” Linga merkt op dat het herdenken van de slachtoffers van politiek geweld, niet overgelaten moet worden aan de nabestaanden alleen. “Als natie moeten wij erkennen dat het een nationale zaak is.” De rouwdag wordt voortgezet in Brokopondo. Daar zal namens de regering minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, de aanwezigen toespreken. 

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May