Kennismaken met Braziliaans familiefeest: Festa Junina
27 Jun 2019, 08:24
foto
De dansgroep ‘Estrelas de São João’ oefent voor de quadrilha-dans, het hoogtepunt van de vierde editie van Festa Junina in Paramaribo. Foto Ranu Abhelakh


Alle bewegingen worden voor de laatste keer op de seconden geoefend in combinatie met de muziek. Er mag niets fout gaan zaterdag, wanneer de quadrilha, een folkloristische dans, voor het publiek wordt opgevoerd. Deze groepsdans is tenslotte het hoogtepunt van het jaarlijkse Braziliaanse familiefeest Festa Junina – nu voor de vierde keer in Suriname.

De organisatie van Festa Junina is in handen van de Braziliaanse parochie ‘Onze Lieve Vrouw van Nazareth’ (Nossa Senhora de Nazaré). Zij treedt dit keer meer naar buiten met het feest, “omdat we de Braziliaanse cultuur meer willen promoten binnen de samenleving”, zegt Charles Chang namens de parochie. In Suriname is men bekend met het Braziliaanse carnaval, maar dit feest is groter. “Het wordt een maand lang gevierd en trekt soms door tot in juli.”

In de koloniale periode namen de Portugezen Festa de São João mee naar Brazilië. Een rooms-katholiek feest ter ere van de drie heiligen St.-Jan (Johannes de Doper, 24 juni), St.-Antonius (13 juni) en St.-Petrus (29 juni). Het rk-feest stond eeuwenlang onder invloed van de Braziliaanse Inheemse culturen en later ook de Afrikaanse. De herdenking veranderde in Festa Junina of Junifeest, omdat dit typisch Braziliaanse volksfeest in juni, de oogstmaand, wordt gevierd. De plattelandsboeren met familie en vrienden tonen op feestelijke wijze hun dankbaarheid voor de regen en vruchtbare aarde die succesvolle oogsten leveren. Door de jaren heen groeide deze jaarlijkse activiteit uit naar een nationaal feest.

Hoogtepunt
Het hoogtepunt van de viering is de quadrilha-dans, een dans uit Noord-Brazilië. Zaterdag wordt die opgevoerd door twaalf koppels - onder hen een Cubaanse danser. “De dans verschilt elk jaar en ook de kleurrijke kostuums die wij dragen”, vertelt Fabiano da Silva Franco, die voor de vierde keer meedanst. De groep onder de naam ‘Estrelas de São João’ bestaat uit dansers variërend tussen 3 en 68 jaar. We oefenen nu al drie maanden, zegt Hellen da Silva Souza, die voor het eerst meedoet. “Ik hou van mijn cultuur en van dansen”, geeft ze aan. Voor haar is het mooie aan de quadrilha de combinatie van spel en dans.

Thema Festa Junina 2019
Guaraciara Liqui Mattos, van Lua Samba groep danste drie keren mee en is dit jaar belast met de choreografie. Het algemeen thema voor Festa Junina 2019 is: de Vrouw. “Stop geweld tegen de vrouw, respecteer de vrouw”, licht Mattos het thema nader toe. “Hieromheen heb ik iets nieuw gemaakt en dansstijlen en muziek gekozen.” De quadrilha is een combinatie van dans en theaterspel. Het verhaal erom heen wordt door een verteller aan elkaar gepraat in het Portugees en Nederlands.

Traditie
In principe hoort er een dresscode bij dit feestje. Heren kleden zich als caipiras, (plattelands)boeren in geruite overhemden met strohoed (cowboy-achtig) en de dames komen in fleurige jurken met twee vlechtjes. Chang lacht, “de traditie is een beetje verwaterd. In Brazilië zie je dat mensen steeds vaker in gewone kleding komen.” 
Maar twee andere feestelementen die niet zullen ontbreken zijn de vlaggetjes voor meer feestvreugde en gezelligheid. En het tweede is een fogueira, een groot kampvuur. De gedachte hierachter berust op een katholiek verhaal dat vuur werd aangemaakt op een berg door Elisabeth die zou bevallen van Johannes de Doper. Zij wilde haar vriendin Maria hierover informeren. 

Festa Junina, op het terrein van de Braziliaanse parochie aan de Jozef Israëlstraat is zaterdag 29 juni van 17.00 tot 02.00 uur. Verspreid over het terrein zijn stands met typische Braziliaanse gerechten en dranken. Het familiefeest is gratis toegankelijk en start met kinderattracties. Afwisselend zijn er muziekbandjes, dansoptredens, de quadrilha, een bingo drive en veilingen van diverse goederen. 

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May