Getrouw gaat voor gefaseerde benoeming notarissen
22 Jun 2019, 00:46
foto
Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie beantwoordt vragen. (Beeld: DNA)


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie is voorstander van een gefaseerde toename van notarissen. Nu is het wettelijk vastgesteld dat er maximaal twintig notarissen kunnen worden benoemd in dit ambt. De initiatiefnemers van de wetswijziging (Jennifer Simons, Amzad Abdoel en Silvana Afonsoewa) hebben voorgesteld om het aantal van actief dienende notarissen te verruimen naar vijftig. Bij aanname van de wet, zal het aantal met tien worden verruimd naar dertig, antwoordt Getrouw vrijdag op vragen tijdens de openbare commissievergadering. Daarna zal na tien jaar weer worden gekeken of er behoefte is voor verruiming. Dit in overleg met de vereniging van de beroepsnotarissen.

De commissie die de wet voorbereid voor openbare behandeling is blij met de gefaseerde verruiming die de bewindsman aangeeft. Voorzitter Rossellie Cotino (NDP) en Krishna Mathoera (VHP) hadden ook hun bezorgdheid geuit over de verruiming naar vijftig.  Mathoera voerde op basis van statistieken van MI-Glis aan dat sinds 2015 er een behoorlijke afname is van akten die gepasseerd worden bij de notaris. Gemiddeld komt het neer op 750 aktes per notaris per jaar. Dat is niet veel. Zij pleitte tijdens de openbare commissievergadering ook ervoor dat notarissen meer met elkaar samen moeten werken, waardoor de kosten kunnen worden verminderd.

Minister Getrouw gaat ook in op het voorstel van Cotino om richtlijnen vast te stellen voor notarissen over de tarieven die zij vragen. Dit zal in samenspraak met de betrokkenen in gang worden gezet. Hij gaat ook mee met het voorstel van Mathoera om bij de eisen om het ambt van notaris te kunnen uitoefenen, de persoon niet moet zijn veroordeeld voor een strafbaar feit. De minister is net als Mathoera voorstander van om de districtsnotarissen te handhaven. Dit met het oog op de decentralisatiegedachte. Ook zullen er standplaatsen worden toegewezen aan notarissen in de districten op basis van het aantal inwoners.

Carl Breeveld (DOE) is blij dat de minister de meeste voorstellen van de commissieleden heeft overgenomen. Op deze manier komt er een wet tot stand die veel beter is. Een heet hangijzer is de authenticiteit van de akten. De notaris moet ervoor zorgen dat cliënten goed begrijpen wat ze tekenen. De verantwoordelijkheid moet niet bij de burgers worden gelegd. Er mogen geen excessen plaatsvinden. Deze kwestie zal volgens de minister met de initiatiefnemers bekeken moeten worden. Ook de rol van de procureur-generaal bij de preventieve controle moet nader worden geregeld. De commissie zal een eindverslag uitbrengen, waarna zal worden bepaald wanneer de openbare plenaire vergadering zal worden gehouden. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May