Trump: Vergeldingsactie op Iran afgebroken
21 Jun 2019, 14:41
foto
De Amerikaanse president, Donald Trump, luistert naar vragen van verslaggevers tijdens een ontmoeting met de Canadeze premier Justin Trudeau in de Oval Office van het Witte Huis. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag gezegd dat hij een militaire aanval op Iran heeft afgebroken, omdat hij 150 mensen had kunnen doden. Dat zou volgens hem een onevenredige reactie zijn geweest op het neerhalen van een onbemande Amerikaanse bewakingsdrone door Teheran.

Trump zei dat het plan was om drie locaties te raken als reactie op het neerhalen van de drone op donderdag. Teheran zegt dat die aanval plaatsvond op zijn grondgebied, terwijl Washington beweert dat de drone in het internationale luchtruim boven de strategische Straat van Hormuz was.

Het incident met de drone verergerde de vrees voor een directe militaire botsing tussen de oude vijanden. De olieprijzen schoten met ongeveer US$ 1 per vat naar meer dan US$ 65,50 als gevolg van zorgen over mogelijke verstoringen van de ruwe export uit de Golf.

In een teken dat de Verenigde Staten ook openstaat ​​voor diplomatie, hebben Iraanse bronnen tegen Reuters gezegd, dat Trump hen had gewaarschuwd dat een Amerikaanse aanval op Iran in planning was. Trump zou hebben gezegd dat hij tegen de oorlog was en dat hij wilde praten over een aantal zaken.

In een reeks tweets in de vroege ochtend zei Trump dat hij geen haast had met het lanceren van een aanval en dat Amerikaanse economische sancties die waren bedoeld om Iran te dwingen zijn nucleaire en raketprogramma's en zijn betrokkenheid bij regionale oorlogen te beteugelen, effect hadden.

Hij zei ook dat de Verenigde Staten donderdagnacht aanvullende sancties tegen Iran hebben ingesteld na de vernietiging van de Global Hawk-drone door een Iraanse luchtdoelraket.Het was echter niet meteen duidelijk wat die economische sancties waren.

Iran schoot de drone neer na wekenlange etterende spanning te midden van een golf van aanvallen op olietankers in de Golfregio.

"Tien minuten voor de aanval stopte ik ermee, niet in verhouding tot het neerschieten van een onbemande drone. Ik heb geen haast, ons leger is herbouwd, nieuw en klaar om te gaan, verreweg de beste ter wereld," twitterde Trump.

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, John Bolton, minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo en CIA-directeur Gina Haspel, hebben samen met de rest van het team van Trump de voorkeur gegeven aan een vergeldingsaanval, zei een hoge ambtenaar van Trump.

"Er was volledige eensgezindheid tussen de adviseurs van de president en de leiding over een passend antwoord op de Iraanse activiteiten. De president heeft de uiteindelijke beslissing genomen", zei de ambtenaar, die op voorwaarde van anonimiteit sprak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May