EU Celac: Bij drugsbestrijding één taal spreken
21 Jun 2019, 00:00
foto
35 landen participeren in de High Level EU Celac Meeting over bestrijding van drugs. De conferentie duurt twee dagen. Suriname is gastheer van deze conferentie. (Foto: René Gompers)


“Wij spreken allemaal verschillende talen, maar het is van het grootste belang dat wij hier één taal spreken als het gaat om drugsbestrijding, een taal die het volk en de maatschappij voorop stelt,” is de oproep van Stefan Mera, ambassadeur van Roemenië in Brazilië. “Dat is de garantie voor het  succes van wat wij willen bereiken.” Donderdag is in de Torarica Royall Ballroom de 21High Level Meeting van de Europese Unie (EU) en de Community of Latin American and Caribbean States (Celac) over drugsbestrijding, officieel begonnen.

De vergadering, waar 35 landen aan deelnemen, is geopend door minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie. De vergadering heet officieel ‘The 21st High Level Meeting of the Celac-EU Coordination and Cooperation Mechanism on Drugs’, en heeft als thema ‘Towards a Sustainable Approach.’ Het drugsprobleem in de wereld is een grote bezorgdheid van Suriname, deelt Getrouw mee. Hij vertelt dat Suriname het belang inziet van het remmen van de drugshandel en het aanpakken van andere drugsgerelateerde problemen. Hij somt op wat het land allemaal doet op die twee gebieden. 

Getrouw merkt op dat Suriname vaak als doorvoerland gezien wordt. Het land is echter “slachtoffer van deze gruwelijke daad” vanwege de uitgestrektheid van de grenzen, geeft hij aan. Het land is voornemens om een nieuw systeem toe te passen dat de bewaking en veiligheid van de grenzen garandeert, deelt de bewindsman mee. “Met onze uitgestrekte
grenzen daar, erkent de regering dat de drugscriminaliteit een groot probleem is dat een integrale benadering vereist. Niet alleen nationaal, maar zeker ook multilateraal vanwege het grensoverschrijdende karakter van het werelddrugsprobleem.” 

Mera en Gustavo Mayner Alarcon, vertegenwoordiger van de EU, hebben in hun toespraken onder andere openheid van zaken, het delen van informatie, en uitwisselen van nieuw opgedane kennis, benadrukt. Ze stellen dat, gelet op de manier waarop de drugscriminaliteit zich ontwikkelt, de bestrijding zich ook moet gaan aanpassen. Ook roepen ze op dat de resultaten en aanbevelingen die de vergadering gaat produceren, daadwerkelijk worden toegepast. De internationale bijeenkomst wordt vrijdagmiddag afgesloten.

René Gompers

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May