Reactie RGD-artsen op komst Cubaanse artsen
20 Jun 2019, 12:35
foto


Geachte Minister,

Dat er Cubaanse collega's  voor de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) ter beschikking zijn, hebben wij uit de media kunnen vernemen. Daar dit nimmer met de Vereniging RGD-artsen (VRA) is gecommuniceerd, ontkomen wij niet aan de mening dat deze handelswijze ondoordacht en ongefundeerd is geschied.

Uit onze dagelijkse praktijk hebben wij immers niet gemerkt dat er een tekort aan artsen is op deze schaal binnen de RGD. Ook is het ons niet bekend dat er daartoe enig onderzoek naar is gedaan. Wij wijzen erop dat er momenteel grote aantallen assistent-artsen, co-assistenten en pre-klinische studenten zijn.

Tewerkstelling van buitenlandse collega's op onze locaties brengt de nodige taakverzwaring  met zich mee. Dit stellen wij onder andere door:
- dat cliënten kort na bezoek aan de buitenlandse collega's toch de Surinamer; consulteert voor een betere analyse van het klachtenpatroon dit door de taalbarrière;
- dat over het voorschrijfgedrag van de buitenlander ons is opgevallen dat er herhaaldelijk grove fouten worden gemaakt die zelfs fataal kunnen aflopen. Wederom wordt de Surinamer door de apothekersassistente gevraagd te corrigeren;
- dat ook blijkt dat de buitenlandse collega's niet gewend  zijn aan de werkdruk. Het werktempo is laag welke een verlengde wachttijd met zich meebrengt. Dit wekt de nodige irritatie bij de cliënt en onnodige overbelasting van Surinaamse artsen;
- dat ook interpretatie van zowel intercollegiale  als specialistisch medische feedback problematisch verloopt met alle gevolgen van dien.

Genoemde waarnemingen maken dat adequate samenwerking met deze collegae zeer moeilijk wordt.

Wij zijn van erop de hoogte dat de VMS wel formeel is geïnformeerd en ook haar reactie daarop is ons bekend. Bij deze benadrukken wij van de Vereniging van RGD artsen volledig achter de standpunten van de VMS hieromtrent te staan. Wij doen een dringend verzoek op u om de tewerkstelling van deze groep van artsen in heroverweging te nemen.

Namens de VRA,
Rajendra Ramautar,
voorzitter
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May