SWM-pompen werken weer; ongerief nog niet opgeheven
20 Jun 2019, 00:00
foto
Het pompstation van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij aan de Van Hattemweg in het district Wanica. De bronpompen waren door gebrek aan stroomtoevoer uitgevallen. Zij zijn nu weer in productie.


De elf bronpompen van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) aan de Van Hattemweg zijn weer in productie. Directeur Marlon Oosterling heeft veel hoofdpijn gehad door het uitvallen van deze belangrijke pompen. In gesprek met Starnieuws zegt hij dat de kelders vandaag wel weer helemaal gevuld zullen zijn, maar het zal nog even duren voor het water helemaal zuiver is. Hij verwacht deze hele week nog te maken te zullen hebben met de naweeën. 

De Energie Bedrijven Suriname (EBS) moest de stroom omleiden, omdat er problemen waren met de kabels. De stroomstoring heeft hierdoor langer geduurd. De back-up generatoren van de SWM waren niet opgewassen om het gehele systeem draaiende te kunnen houden. Oosterling zegt dat dit nooit meer mag gebeuren. "Ik weet niet hoe ik aan de middelen kom, maar ik ben begonnen uit te kijken naar hoe wij dit probleem zo snel mogelijk kunnen oplossen," zegt de SWM-topper. 

Door het uitvallen van de bronpompen had heel Groot-Paramaribo en Wanica te maken met een lage druk. Bij een deel van de mensen kwam er helemaal geen water uit de kraan. Anderen hun durotanks waren leeggelopen. Door het leeglopen van de buizen en durotanks, is ook roestig water in de leidingen gekomen. De SWM zal leidingen moeten doorspoelen totdat overal weer veilig drinkwater uit de kraan komt. Behalve het ongerief dat velen ondervinden, lijdt het bedrijf ook extra schade door de situatie. 

Hoewel hier sprake is van een overmachtsituatie, biedt Oosterling zijn verontschuldigingen aan voor het ongemak dat mensen ondervinden door de situatie. In elk geval zal er zo snel mogelijk gezocht worden naar een structurele oplossing, opdat deze situatie zich nooit meer voordoet. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May