Portugal wint inaugurele Nations League-beker
09 Jun 2019, 17:43
EK 2016-kampioen Portugal is ook de Nations League-kampioen. (Foto's: Reuters)

Precies met een uur in de inaugurele finale van de Nations League voetbal breekt Gonçalo Guedes de ban, 1-0 voor Portugal. Voor de eerste keer trillen de netten in de Nations League-finale in het Drakenstadion in Porto. En dat is genoeg, Portugal wint met het kleinste verschil de eerste Nations League-beker. Na EK-kampioen 2016 is Portugal nu ook Nations League-kampioen.

In de tweede helft zitten de Nederlanders beter op de bal dan in de eerste 45 minuten. Terwijl Portugal de meeste kansen schepte in de eerste helft, was het voor de Nederlanders meer een kwestie van verdedigen. Doelman Rui Patricio had nauwelijks wat voor handen in de eerste helft.

Aan het begin van de tweede helft komt Georginio Wijnaldum plots alleen voor Patricio te staan. Zijn plan om de stopper van Portugal te verschalken met een stiftballetje mislukt. Ook in de 57e minuut brengt Patricio redding door een bal van Memphis Depay af te stoppen. Na drie minuten is het Guedes die de score opent.

Bernando Silva en Guedes vieren het doelpunt. (Foto: Reuters)

Dan is het weer Memphis die een kans kijgt, maar doelman Patricio gaat goed plat voor  zijn kopbal. De Nederlanders blijven zoeken. In de 82e minuut zoeken ze een strafschop na vermeend hands van Ruben Dias. Maar volgens arbiter Alberto Undiano Mallenco, die zijn laatste wedstrijd fluit en de VAR, is daar geen sprake van. Ook de vraag naar een penalty nadat Joao Moutinho in het strafschopgebied van achteren ten val wordt gebracht door Daley Blind, krijgt geen gehoor.

Met drie extra minuten kan Nederland geen verlengingen forceren in Porto. Voor Cristiano Ronaldo was er dit keer geen heldendaad weggelegd, maar hij is wel een prijs rijker.