VN: Vier miljoen mensen Venezuela ontvlucht
08 Jun 2019, 14:44
foto


Meer dan vier miljoen Venezolanen zijn hun land ontvlucht tijdens een economische en humanitaire crisis. Het tempo van de vluchtende mensen is sinds eind 2015 "omhooggeschoten", zeggen VN-agentschappen. In de laatste zeven maanden zouden maar liefst een miljoen Venezolanen zijn gevlucht.

De agentschappen zeiden dat de landen waar de migranten en vluchtelingen verblijven, "dringende behoefte" hebben aan internationale steun.

De ingestortte economie van Venezuela heeft de afgelopen jaren geleid tot een tekort aan basisgoederen, zoals voedsel en medicijnen. De crisis heeft zich dit jaar verdiept te midden van een bittere machtsstrijd tussen de regering en de oppositie.

De uittocht betekent dat de Venezolanen nu "één van de grootste bevolkingsgroepen zijn die ontheemd zijn geraakt uit hun land", zeiden het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in een gezamenlijke verklaring op vrijdag. De agentschappen zeiden dat de vier miljoen pntheemden  berekend zijn met behulp van gegevens van nationale immigratie-autoriteiten en andere bronnen.

Ze gaven geen exacte datum voor het begin van de telling, maar zeiden dat sinds eind 2015 zo'n 3,3 miljoen mensen zijn gevlucht. Een woordvoerder van de UNHCR vertelde de BBC dat het werkelijke aantal misschien nog hoger is door het gebruik van onofficiële grensovergangen.

De agentschappen riepen op om steun te verlenen aan landen die de Venezolanen ontvangen. "Latijns-Amerikaanse en Caribische landen dragen hun steentje bij om op deze crisis te reageren, maar er kan niet van ze verwacht worden dat ze dit zullen blijven doen zonder internationale hulp", zei Eduardo Stein, de gezamenlijke vertegenwoordiger van UNHCR-IOM voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten.

Latijns-Amerikaanse landen ontvangen de overgrote meerderheid van Venezolaanse migranten en vluchtelingen. Volgens cijfers van de VN heeft Colombia het meest met 1,3 miljoen, gevolgd door Peru met 768.000. Landen in Midden-Amerika en het Caribisch Gebied hebben ook een groot aantal Venezolanen.

Onder de regering van Nicolás Maduro is de economie ingestort en zijn tekorten aan voedsel en medicijnen wijdverspreid. In delen van het olierijke land is brandstof schaars geworden en staan ​​chauffeurs dagenlang in de rij bij benzinestations. Er zijn ook frequente black-outs.

De regering zegt dat de tekorten worden veroorzaakt door Amerikaanse sancties. De oppositie beweert dat ze het gevolg zijn van wanbeheer en corruptie door opeenvolgende socialistische regeringen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May