Theresa May geen leider Conservatieven meer
07 Jun 2019, 16:43
foto
Theresa May (Archieffoto: Reuters)


Theresa May is officieel afgetreden als de leider van de Conservatieve Partij, maar zal aanblijven als premier totdat haar opvolger is gekozen. Ze heeft haar persoonlijke ontslagbrief overhandigd aan de Commissie 1922. Twee weken geleden had May haar voornemen om te vertrekken aangekondigd.

Elf conservatieve parlementsleden wedijveren om haar op te volgen als partijleider en, uiteindelijk, om de nieuwe premier te worden. De winnaar van de strijd wordt naar verwachting in de loop van 22 juli aangekondigd.

May, die heeft gezegd dat het haar heel diep spijt dat zij de Brexit niet heeft kunnen volbrengen, blijft optreden als partijleider tijdens het proces van de verkiezingen om een nieuwe voorzitter. De periode van May werd gedomineerd door de Brexit, waarbij haar partij verdeeld was over het onderwerp. Uiteindelijk faalde ze om haar deal goedgekeurd te krijgen in het parlement.

Aanvankelijk zou het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart verlaten. Er kwam een eerste uitstel tot 12 april en na de tweede uitstel is 31 oktober de definitieve datum.


Toen May haar ontslag aankondigde, zei ze dat het tijd was voor een nieuwe premier die zou moeten proberen om de Brexit te volbrengen. May gaf vandaag haar ontslagbrief af aan de Commissie 1922. De commissie zei dat het nu nominaties afwacht van de conservatieve parlementsleden "die zich kandidaat willen stellen als de volgende partijleider". Leiderschaps-nominaties sluiten op maandag om 17:00 uur, aldus een verklaring.

Kandidaten voor het voorzitterschap hebben acht parlementsleden nodig om hen te steunen. Kamerleden zullen dan op hun favoriete kandidaten stemmen in een reeks geheime stemmingen die worden gehouden op 13, 18, 19 en 20 juni. Vanaf 22 juni zullen leden van de bredere Conservatieve Parij dan stemmen op de laatste twee kandidaten, waarvan de winnaar naar verwachting ongeveer vier weken later zal worden aangekondigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May