Bouterse informeert DNA over acties SPSB-kwestie
07 Jun 2019, 10:40
foto
President Desi Bouterse donderdag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft donderdag De Nationale Assemblee geïnformeerd over de acties die ondernomen zijn bij de Surinaamse Postpaarbank (SPSP). Eerder heeft VHP-fractieleider, Chan Santokhi, gevraagd naar de positie van de procureur-generaal (pg) binnen het onderzoek. 

Santokhi stelt opnieuw de vraag op de laatste dag van de begrotingsbehandeling 2019. “Uit de media hebben we slechts kunnen afleiden dat de pg een voorlopig onderzoek zal moeten instellen om na te gaan of de informatie wel authentieke informatie is. Is dat het doel van het onderzoek of gaat het om een ruimer onderzoek om na te gaan wat bij de bank gebeurd is”, vraagt Santokhi. Hij wil weten wat precies de opdracht is van de pg. Minister Gillmore Hoefdraad zegt dat accountants die de documenten onderzoeken communiceren met de pg en geeft aan het daarbij te willen laten. 

President Bouterse verklaart dat door de ontstane onzekerheid bij de samenleving omtrent wat zich afspeelt bij de SPSB hij twee concrete acties heeft ondernomen. De president heeft de pg, de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank ingeschakeld. De pg heeft bij het overleg aangegeven dat hij over de authenticiteit van de gepubliceerde documenten geen uitspraak kan doen. Er is toen afgesproken dat twee reeds door de minister van Financiën aangewezen accountantsbureaus zullen starten met het vooronderzoek. De president heeft op hetzelfde moment de topfunctionarissen van de bank gevraagd om verlof op te nemen om zo de onafhankelijkheid van het onderzoek te garanderen. 

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May