Trump schermt met nog meer heffingen tegen China
06 Jun 2019, 21:32
foto
Een man loopt voorbij containers in een opslagplaats nabij de Tianjin Haven in Noord-China. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd nog meer tarieven te heffen op Chinese goederen. Dit keer gaat het om minstens US$ 300 miljard. Trump zei ook dat hij dacht dat China en Mexico afspraken wilden maken in hun handelsconflicten met de Verenigde Staten.

De spanningen tussen 's werelds twee grootste economieën zijn sterk gestegen sinds de gesprekken die erop gericht waren om een ​​etterende handelsoorlog te beëindigen, begin mei werden afgebroken. Terwijl Trump vandaag zei dat de gesprekken met China aan de gang waren, werden er sinds 10 mei geen persoonlijke ontmoetingen meer georganiseerd.
Op dezelfde dag - 10 mei - heeft president Trump de tarieven op een lijst van Chinese goederen met een waarde van US$ 200 miljard tot 25% verhoogd. Dat was de directe aanleiding voor Beijing om tegenmaatregelen te treffen.

"Onze gesprekken met China, er gebeuren veel interessante dingen. We zullen zien wat er gebeurt ... Ik zou een andere US$ 300 miljard erop kunnen doen en ik zal dat op het juiste moment doen," vertelde Trump aan verslaggevers, zonder te specificeren welke goederen onder de nieuwe heffing zullen vallen. "Maar ik denk dat China een deal wil sluiten en ik denk dat Mexico spoedig een deal wil maken", zei Trump voordat hij aan boord ging van de Air Force One op het Ierse vliegveld van Shannon op weg naar Frankrijk voor herdenkingen van D-Day.

In Beijing nam het Chinese Ministerie van Handel een uitdagende toon. "Als de Verenigde Staten moedwillig besluit om de spanningen te laten escaleren, zullen we tot het einde vechten", vertelde woordvoerder Gao Feng van het ministerie op een reguliere nieuwsbriefing. "China wil geen handelsoorlog strijden, maar is ook niet bang voor een oorlog. Als de Verenigde Staten willens en wetens beslist om de handelsspanningen te vergroten, zullen we de nodige tegenmaatregelen nemen en de belangen van China en zijn volk resoluut verdedigen."

Het ministerie van Handel heeft ook een rapport uitgebracht over de manier waarop de VS heeft geprofiteerd van jarenlange economische en commerciële samenwerking met China. Het zegt dat de beweringen van de VS dat China heeft geprofiteerd in de bilaterale handel ongegrond zijn.

"Sinds de nieuwe VS-regering aantrad, heeft het het wederzijds voordelige en win-win karakter van de Chinese-Amerikaanse economische en commerciële samenwerking genegeerd. Ze heeft gepleit voor de theorie dat de Verenigde Staten 'uit het zicht in de handel is geraakt' bij China", zei het ministerie in een onderzoeksrapport. "Het heeft de handelstekortkwestie genomen als een excuus om economische en handelsfricties uit te lokken."

Er is bezorgdheid dat China zich in de handelsoorlog zal gaan richten op Amerikaanse bedrijven. Het ministerie zei vorige week dat het een lijst aan het maken was van "onbetrouwbare entiteiten" die de belangen van Chinese bedrijven hebben geschaad. Gao zei dat de lijst niet gericht was op specifieke industrieën, bedrijven of individuen, en dat details binnenkort bekend zouden worden gemaakt. Bedrijven die zich houden aan Chinese wetten en marktregels hadden niets te vrezen hebben, voegde hij eraan toe.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde woensdag dat escalerende tarieven het vertrouwen van bedrijven en de markt ondermijnden en de wereldwijde groei, die naar verwachting volgend jaar zal verbeteren, konden vertragen. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zal dit weekend op een bijeenkomst van de financiële leiders van de G20 in Japan, een ontmoeting hebben met de gouverneur van de People's Bank of China, Yi Gangde. Het zullen de eerste persoonlijke discussies in bijna een maand zijn tussen de belangrijkste onderhandelaars.

Mexicaanse en Amerikaanse ambtenaren zullen vandaag ook hun besprekingen in Washington voortzetten over het afwenden van tarieven die op Mexicaanse goederen zijn aangekondigd. De heffingen zullen maandag ingaan. Gisteren zei Trump nog dat er 'niet genoeg' vooruitgang is geboekt over het terugdringen van de migratie toen de twee partijen elkaar op woensdag ontmoetten. En vandaag vertelde Trump aan de verslaggevers dat Mexico vooruitgang had geboekt in de besprekingen, maar meer moest doen. "Ik heb herhaald dat 5% -tarieven op alle Mexicaanse exporten naar de Verenigde Staten, te beginnen op maandag, doorgaan als er geen vooruitgang werd geboekt. De tarieven kunnen later in het jaar oplopen tot 25%."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May