Putin: Militaire interventie Venezuela zou ramp zijn
06 Jun 2019, 17:24
foto
Delegaties van de Venezolaanse president, Nicolas Maduro (4e links) en van de Russische president, Vladimir Putin, tijdens besprekingen in Moskou vorig jaar. (Archieffoto Reuters)


De Russische president Vladimir Putin ziet een militaire interventie in Venezuela niet zitten. Hij waarschuwde donderdag dat de Amerikaanse militaire interventie in Venezuela een ramp zou zijn. Volgens de Russische president zouden zelfs de bondgenoten van Washington zo'n actie niet ondersteunen.

Putin sprak op een economisch forum in Sint-Petersburg. Hij deelde mee dat Russische technische specialisten in Venezuela bleven om Russische militaire equipment te onderhouden, iets waarvan hij zei dat ze contractueel daartoe verplicht waren. Hij zei echter dat Moskou geen speciale militaire bases in Venezuela had opgezet. Rusland is een nauwe bondgenoot van Venezuela.

Venezuela gaat al jaren door een zware economisiche crisis. In de afgelopen jaren zijn door voedsel- en medicijntekorten minstens 3 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht. Velen leven in de buurlanden onder slechte omstandigheden. President Nicolas Maduro heeft de crisis toegeschreven aan Washington die er alles aan doet om Maduro te verdrijven. In januari erkende Washington als een van de eersten oppositieleider Juan Guiado als interim-president van het land. Guiado die voorzitter is van het parlement waarin de oppositie de meerderheid heeft, riep zichzelf in januari uit tot interim-president van het land. Hij beargumenteerde dat de herverkiezing van Maduro vorig jaar frauduleus was. Hij erkent de herverkiezing van Maduro niet. De grondwet biedt Guiado als parlementsvoorzitter de mogelijkheid om het interim- presidentschap op zich te nemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May