Noersalim: Eindgrens gratis aanvraag e-ID naar 18 jaar
04 Jun 2019, 08:44
foto


“Om het publiek tegemoet te komen en om de aanvragen voor ID-kaarten te stimuleren, heeft het ministerie besloten dat er een gedoogbeleid zal worden gevoerd door de eindgrens voor de gratis aanvraag naar 18 jaar in plaats van 17 jaar te brengen”. Dit zegt de minister van Binnenlandse Zaken (BiZa), Mike Noersalim, in De Nationale Assemblee (DNA). Verschillende leden hebben eerder de minister gevraagd om meer duidelijkheid over de verstrekking van de elektronische identiteitskaart (e-ID).

Noersalim benadrukt dat het ministerie over de gehele linie een beleid handhaaft waarbij rechten en plichten voor eenieder even zwaar gelden of worden aangerekend, zonder de individuele situatie van eenieder of een groep uit het oog te verliezen. Deze opmerking doet hij naar aanleiding van de vraag van Erwin Linga (NDP) of voor de bewoners van het binnenland andere regels gelden bij het aanvragen van de e-ID. De bewindsman noemt nogmaals enkele regels die van toepassing zijn bij het aanvragen van de e-ID: Voor de houders van een oude ID-kaart, nog geldig of reeds vervallen of lichtelijk beschadigd, waarbij de identiteit van de houder nog kan worden vastgesteld, geldt dat de aanvraag voor hun eerste e-ID tot en met 27 maart 2022 kosteloos is. 

In de nieuwe ID-kaartenwet is een overgangsperiode aangegeven van drie jaren om de oude ID-kaart in te ruilen of te vervangen. Hierna zal de burger de vereiste kostprijs van SRD 75 moeten betalen voor de e-ID. De groep 18 jaar en ouder kan tot en met 17 september 2019 de e-ID kosteloos aanvragen. Hierna zullen zij ook moeten betalen voor hun aanvraag. “De datum van 17 september is klaarblijkelijk de reden dat door verkeerde interpretatie en onbegrip bij mensen de misconceptie ontstaat dat eenieder moet betalen voor een e-ID. Waar dit idee vandaan komt dat dit ook zal gelden voor de bewoners van het binnenland is voor mij een raadsel”, stelt de minister.

Rachied Doekhie (NDP) adviseert de minister om de voorlichting weer op te pakken, omdat er een beetje onduidelijkheid bestaat bij de bevolking. “Andersdenkenden buiten dit ding uit, om allerlei dingen uit te leggen aan personen en de gemeenschap. Er wordt antipropaganda gemaakt, dus ik adviseer u en uw team om meer duidelijkheid hier te geven zodat de mensen begrijpen dat het om meer gegevensverzameling gaat en dat het langer duurt”, zegt het lid. Noersalim geeft aan dat het ministerie heeft gedaan aan capaciteitsversterking de afgelopen periode en inmiddels beschikt over nieuw apparatuur om de voorlichting naar de gemeenschap te intensiveren.

“Is het zo dat het ministerie afwijkt van de vervallen ID’s, om die prioriteit te geven of is het zo dat eenieder die wenst om een ID-kaart te vernieuwen, dat daar een beleid op is van laat maar gaan. Creëren we daarom juist niet een enorme drukte”, vraagt Asis Gajadien (VHP), doelend op de drukte bij de Bureaus voor Burgerzaken die is ontstaan door de personen die de e-ID aanvragen. De bewindsman beantwoordt hierop dat het ministerie heeft geconstateerd dat er mensen waren die willens en wetens verkeerde informatie gaven, waardoor een rush ontstond. “De mensen die nog een geldige ID kaart hebben, hebben we geadviseerd om dit binnen drie jaren te vervangen en niet nu te gaan waar er een rush is. We verwachten dat de rush zal afnemen, omdat wij hebben aangegeven om landelijk spreiding te doen, waarbij op zijn minst alle bureaus voor burgerzaken worden voorzien van apparatuur. We hebben ook onze mobiele unit voor senioren burgers in bejaardentehuizen en mensen met een beperking die zich moeilijk verplaatsen”, zegt de minister. 

Yvanka Ozir-Awailame

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May