VN kiest eerste Surinamers voor cursus Internationaal Recht
03 Jun 2019, 14:37
foto
Jason Menso en Shaiesta Nabibaks hebben deelgenomen aan een vier weken durende cursus van de VN.


Shaiesta Nabibaks en Jason Menso zijn de eerste Surinaamse deelnemers die werden geselecteerd om mee te doen met een vier weken durende 'Regionale cursus in internationaal recht voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied', gehouden door de afdeling Codificatie van de Verenigde Naties (VN). Ze kregen een fellowship aangeboden van de VN die hun vliegtickets, accommodatie, maaltijden, medische verzekering, cursusmateriaal en een bescheiden toelage om andere kosten van levensonderhoud te dekken. Meer dan 200 aanvragen werden ontvangen en slechts 21 kandidaten werden geselecteerd uit 20 landen binnen de regio.

Nabibaks is docent Internationaal Recht aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en Menso is juridisch medewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vertrokken 27 april voor een maand naar Santiago, Chili voor deze cursus. De regionale training van de VN voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wordt sinds 1969 periodiek gehouden. Deze cursus is bedoeld om gekwalificeerde professionals, in het bijzonder overheidsfunctionarissen en docenten van internationaal recht uit ontwikkelingslanden en landen met opkomende economieën, in staat te stellen hun kennis van internationaal recht te verrijken en ook op het gebied van de juridische werkzaamheden van de VN en de daaraan verbonden organen. Deze cursus wordt volledig in het Engels verzorgd.

De cursus biedt hoogwaardige trainingen door bekende wetenschappers en docenten met praktijkervaring over een breed scala van kernonderwerpen van het internationaal recht, evenals specifieke onderwerpen die van bijzonder belang zijn in een bepaalde regio. Bovendien biedt het interactieve karakter van de training de deelnemers de mogelijkheid om ervaringen en ideeën uit te wisselen, wat meer begrip en samenwerking op juridisch gebied in de regio kan bevorderen. De 9 docenten voor de cursus van 2019, die afkomstig zijn uit verschillende landen, hebben specialisaties op verschillende gebieden van internationaal recht. De onderwerpen die dit jaar aan de orde kwamen waren: internationaal strafrecht, internationaal milieurecht, mensenrechten, consulaire en diplomatieke betrekkingen, het zeerecht, internationaal humanitair recht, verdragenrecht, internationaal investeringsrecht, internationale organisaties, internationale geschillenbeslechting, internationale handel en internationale vrede en veiligheid. Tijdens deze training werden recente ontwikkelingen besproken en waren er ook diepgaande discussies over de verschillende onderwerpen.

Aan het begin van de regionale cursus wordt een uitgebreide reeks van recent cursusmateriaal aan elke deelnemer verstrekt dat zij moeten gebruiken en uiteindelijk mogen behouden. Certificaten worden alleen toegekend aan deelnemers die de regionale cursus in zijn geheel hebben voltooid.

De opgedane kennis heeft voordelen opgeleverd voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ervaringen van Menso kunnen goed worden gebruikt voor de juridische afdeling en bieden zeker een positieve kennisverrijking voor het ministerie. Nabibaks heeft hier ook veel profijt van als docent Internationaal Recht aan de Faculteit der Juridische Wetenschappen. De studenten kunnen meer diepgaande informatie over de onderwerpen krijgen en de recente ontwikkelingen zullen ook tijdens de colleges worden besproken. Verder zal zij ook aan haar collega’s van Rechten een college verzorgen met de belangrijke en recente informatie inzake het internationaal recht. Ook hebben sommige professoren van de cursus de deur open gelaten om een bezoek aan Suriname te brengen om gastcolleges te willen verzorgen.

Deze cursus is een succes voor de eerste Surinaamse deelnemers. De opgedane ervaringen waren geweldig en vruchtbaar en Suriname liet een positieve indruk achter. De regionale cursussen worden jaarlijks gehouden. Nabibaks en Menso willen de Surinaamse burgers aanmoedigen om zich volgend jaar op te geven, omdat het goed zou zijn als een Surinaamse deelnemer elk jaar opnieuw wordt geselecteerd om zijn/haar kennis te verrijken. De aanvraagperiode begint meestal eind oktober of begin november en de informatie is te vinden op de website van de Verenigde Naties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May