Trump voor staatsbezoek naar Groot-Brittannië
02 Jun 2019, 20:40
foto
Het bezoek van president Donald Trump en zijn vrouw Melanie aan het Verenigd Koninkrijk vorig jaar juli was geen staatsbezoek. (Getty Images)


De Amerikaanse president Donald Trump zal maandagochtend, morgen, in het Verenigd Koninkrijk aankomen voor een driedaags officieel staatsbezoek. De Air Force One zal naar verwachting tegen negen uur lokale tijd landen op London Stansted Airport.

Koningin Elizabeth II organiseert op maandagavond een staatsbanket in Buckingham Palace voor de president en  First Lady Melania Trump. Tijdens het bezoek van president Trump zijn protesten gepland in Londen, Manchester, Belfast, Birmingham en Nottingham.

Voorafgaand aan zijn bezoek, vertelde president Trump aan The Sun dat hij Boris Johnson steunde als de volgende Britse premier. Hij vertelde The Times ook dat Brexit-partijleider Nigel Farage betrokken zou moeten zijn bij de onderhandelingen van de regering om de EU te verlaten.

Maandag krijgt de president een rondleiding door de Westminster Abbey en ontmoet hij prins Charles en de hertogin van Cornwall in Clarence House. Bij het staatsbanket worden president Trump en de koningin vergezeld door de hertog en hertogin van Cambridge. De hertogin van Sussex zal niet aanwezig zijn na de geboorte van haar zoon Archie, die minder dan een maand oud is.

Van zowel de president als de koningin wordt verwacht dat ze een toespraak houden voor gasten, waaronder prominente Amerikanen die in Groot-Brittannië wonen. Er zijn gesprekken gepland met premier Theresa May en bedrijfsleiders van vooraanstaande bedrijven. Na het gesprek met May volgt er een gezamenlijke persconferentie.

De 'nationale demonstratie' begint dinsdag op Trafalgar Square. Zowel de Stop Trump Coalition als de Stand Up to Trump protestgroepen zeiden dat ze aanwezig zouden zijn.

Er is een speciale commando-team ingezet die het bezoek van Trump in goede banen moet leiden. De politieoperatie voor het bezoek van de president vorig jaar juli heeft naar schatting bijna £ 18 miljoen gekost.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May