HI&T in proces uitbanning éénmalig bruikbare foambakjes
31 May 2019, 22:55
foto
Foambakjes en petflessen zorgen voor veel troep en ongerief. De Waterkant blijft ook niet bespaard. (Foto: Suresur)


Na een half jaar is het verboden om styrofoam voedselcontainers, borden en warme /koude drinkbekers in Suriname te gebruiken. De styrofoam staat in de volksmond bekend als de wegwerp foambakjes. Sinds 1 mei dit jaar geldt er een importverbod op styrofoam. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) hanteert een overgangsperiode van zes maanden voor de voorraden die nog bij importeurs en producenten liggen of voor bestellingen die al onderweg zijn.

De import en het gebruik van styrofoam die niet direct voor consumptieve doeleinden is bestemd waaronder koelboxen voor koeling van groenten, fruit en vis voor de productie en export is echter nog toegestaan. In de tweede fase zullen pet-, water- en melkflessen en andere producten worden meegenomen. De economische impact van styrofoam is dat het éénmalig gebruik visuele vervuiling creëert en een impact heeft op toerisme- en recreatie-activiteiten, zegt het ministerie van HI &T via het Nationaal Informatie Instituut. De kosten voor het verwijderen van alle wegwerpbakjes van styrofoam uit het milieu, kunnen hoger zijn dan de kosten om te voorkomen dat deze bakjes in het milieu terechtkomen.

Via bewustwordingscampagnes informeert het ministerie consumenten en ondernemers van de voedselindustrie over het verbod en de gezondheidsrisico's van styrofoam. Het ministerie dat bezig is met het proces tot uitbanning van styrofoam, heeft een workshop gehouden met stakeholders over de importstop en het vervangingsmateriaal voor styrofoam producten.

Kimberly Naarendorp en Kevin Amain van Gaiura hebben tijdens de workshop een presentatie gehouden over het 100% composteerbare verpakkingsmateriaal dat zij op de markt hebben gebracht. Bakjes, cups, zakken en bestek zijn gemaakt van planten en de papierproducten zijn gemaakt van Forest Stewardship Council Paper, wat betekent dat ze afkomstig zijn van well managed forest. De producten zijn geschikt voor vegetariërs en ook microwave, oven en freezer bestendig. Het ministerie zal in de komende periode ook andere bedrijven via workshops in de gelegenheid stellen om presentaties te houden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May