SBB komt met nieuw bosmonitoringssysteem
31 May 2019, 17:30
foto
Minister Lekhram Soerdjan van RGB. (Foto: Raoul Lith)


Er wordt nu aan een nieuw bosmonitoringssysteem gewerkt, de Sustainable Forestry Information System in Suriname. Deze informatie deelt de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Lekhram Soerdjan, met de leden van De Nationale Assemblee (DNA). Tijdens de vragenronde hebben verschillende leden vragen gesteld over het bosbeheer in het land. 


Soerdjan legt uit dat met het nieuwe systeem de illegaliteit binnen de houtsector zal worden geminimaliseerd. Ook zal de dienstverlening binnen de sector worden verbeterd en duurzaam bosbeheer worden bevorderd. Het systeem is een verbetering van het huidige Log-Tracking system en wordt volgend maand - in juni - geïntroduceerd.


Om mogelijke illegale export van hout te voorkomen, werkt RGB intensief samen met de Inspectie Invoerrechten en Accijnzen, de douane, politie, districtscommissarissen en het bedrijfsleven. “Er vindt nu regelmatig structureel overleg plaats tussen de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en de private sector. In het kader van transparantie worden alle namen van alle houtconcessionarissen gepubliceerd. Ook heeft het publiek toegang tot informatie over duurzaam bosbeheer en bossen via de SBB website. Hier kunnen zij natrekken welke concessies zijn uitgegeven en welke aanvragen er zijn.


Op de vraag over de illegale export van gezaagd hout, beaamt de bewindsman dat inderdaad rondhout gezaagd wordt in het bos. De activiteiten in het bos worden door SBB gecontroleerd. “Daarnaast dient elke lading gezaagd hout gedekt te worden door een geldig vervoersbiljet dat getoond wordt bij elke SBB-post. Indien de herkomst van het hout niet aangetoond kan worden, worden er sancties getroffen. Dit heeft ook de aandacht van de overheid”, zegt de minister. Hij benadrukt dat de controle op houtkap en het bevorderen van duurzaam bosbeheer niet alleen het werk is van RGB en SBB. “Wij moeten gezamenlijk erop toezien dat zaken goed gedaan worden”.


Over de belasting die wordt betaald bij de export van rondhout, legt Soerdjan het volgende uit; ”De belasting bedraagt 20% van de FOB-waarde. Wanneer deze bewerkt wordt, verlaagd het percentage van het tarief waarmee de exportbelasting bepaald wordt. Afhankelijk van de bewerking van het rondhout, daalt de belasting van 18 naar 5%. In 2019 is een traject uitgezet om de minimale FOB-waarde van rondhout gefaseerd te verhogen. Voor de A-klasse was het US$120 per kubieke meter en voor de B-klasse US$110. Deze is nu verhoogd naar US$140 voor de A-klasse en voor de B-klasse is het nu US$130. Elk jaar zal deze worden verhoogd met minimaal US$ 20 tot 2020. Voor gezaagd hout en houtproducten die geëxporteerd worden, geldt er geen exportbelasting”. De inkomsten uit de sector gaan naar de algemene pot.


Over de status van het bos, laat de minister weten dat het gemiddelde percentage aan ontbossing per jaar over de periode van 2000-2017 ongeveer 0,04% is, hiervan is 68% door mijnbouw veroorzaakt. De bosbedekkingsgraad is nu gesteld op 93% van het landoppervlak. Celsius Waterberg (zelfstandige fractie) stelt voor om de uitgemijnde gebieden te herbebossen. Soerdjan zegt daar sterke voorstaander van te zijn. “Zo blijft het bos intact. Het bos heeft zoveel functies en allerlei kringlopen die daarvan afhankelijk zijn. As we uitmijnen zouden we inderdaad moeten zorgen voor herbebossing”, antwoordt hij.


Krishna Mathoera (VHP) wilde weten hoeveel van het geproduceerd hout bestemd is voor de export en hoeveel voor de lokale markt. “Hoeveel verdient de Staat hieraan en waarom is die retributie voor de export nog steeds US$ 3,95 per kubiek meter. Moeten we dit niet verhogen? De Staat verdient te weinig aan al het hout dat het land uitgaat”, merkt het lid op. “In totaal wordt 860.000 kubieke meter geproduceerd, hiervan wordt 480.000 geëxporteerd en 380.000 lokaal verwerkt. Ik kan met u meegaan als we praten over het verhogen van tarieven/retributies. Alleen moeten we wel ervoor waken dat we niet zodanig verhogen, dat de activiteiten en bedrijvigheid vertragen”, waarschuwt de RGB-minister.



Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May