Kasreserve politiek eindelijk juiste maatregel
31 May 2019, 15:37
foto
Assembleelid Rajiv Ramsahai


(Ingezonden)

Ik heb uiteraard de discussies gevolgd ten aanzien van de kasreservepolitiek. Het is geen publiek geheim dat in het verleden meermalen gebleken is dat banken onverantwoorde risico’s hebben genomen. Dit is niet mijn mening maar gewoon een feit. IMF heeft dit meerdere malen geconstateerd, alsook de vier voorgaande governors.
Om gebeurtenissen met grote negatieve impact op de samenleving te voorkomen wordt er nu eindelijk opgetreden volgens de Bankwet (artikel 44). 

Alle algemene banken zijn commerciële banken en zijn opgericht met het doel winst te maken. De Centrale Bank van Suriname daarentegen is de moederbank en heeft tot taak het bevorderen van de ontwikkeling van een gezond bank- en kredietwezen en daarmee ook het zorgdragen voor de veiligheid van de deposito’s van de samenleving bij deze banken. 
De cases van CLICO, het Bruynzeel pensioenfonds, Vervuurt bank en meer recentelijk DSB, welke de gevoeligheid van onze financiële sector hebben aangegeven, liggen ons nog vers in het geheugen. 

Mijns inziens zou, in het kader van het gezond maken van de financiële sector, daarom governance en aanscherping van regels prioriteit moeten genieten. De bankwet zou strenger gehandhaafd moeten worden en er zou meer invulling gegeven moeten worden aan aanbevelingen van internationale organisaties. 

Zeker nu steeds meer en meer van onze transacties, zowel zakelijk als privé, via de banken gaat. Ik heb me laten informeren dat voorheen de banken zelf hun kasreserves aan de Centrale Bank opgaven en tevens zelf beheerden. Hiermee is Suriname uniek. Een dergelijke poti pus pusi fu luku merki is internationaal uiteraard niet gebruikelijk. 
Helaas is er dan ook meermalen geconstateerd dat bij de opgave van de reserves niet de werkelijke hoeveelheid is aangegeven. 

Ik kan daarom niet tegen de huidige ingreep zijn waarbij, mede op advies van de banken zelf, besloten is om de Bankwet te volgen en het beheer van kasreserves gewoon onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname te brengen. Belangrijk is om hierbij aan te geven dat dit ook nog eens onder zeer stringente voorwaarden zal plaatsvinden. Waarbij er voor u en ik feitelijk niks veranderd.

Hierdoor zal overigens ook de solvabiliteit van de banken worden vergroot en zijn zij beter in staat om op (onverwachte) marktsituaties in te spelen. Met de huidige ingreep zal Suriname eindelijk voldoen aan de internationale best practices en kan de Centrale Bank van Suriname gericht controle uitvoeren. Dit is allemaal onderdeel van het proces om te voldoen aan de International Financial Reporting Standards. 

Deze ontwikkeling kan geplaatst worden in het kader van het verder ontwikkelen van de financiële sector, meer inhoud geven aan het monetaire beleid en natuurlijk ook betere bescherming van de tegoeden van het volk middels transparantie en rapportage. De huidige polemiek die dreigt te ontstaan middels misleidende interviews is vooral gebaseerd op halve verhalen en spelen in op onderbuikgevoelens. Zeker in de financiële sector zouden we ons moeten focussen op een op feiten gebaseerde discussie.

Rajiv Ramsahai
Lid van De Nationale Assemblee 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May