Israël gaat weer naar de stembus
30 May 2019, 09:47
foto
Benjamin Netanyahu kwam na de verkiezingen van april weer aan de macht. (Foto: Reuters)


Israël gaat opnieuw naar de stembus. Israëlische wetgevers hebben gestemd om het parlement te ontbinden nadat het premier Benjamin Netanyahu niet was gelukt een coalitieregering te vormen. De stemming leidde tot nieuwe verkiezingen, die op 17 september plaatsvinden.

Netanyahu slaagde er niet in een deal te sluiten voor een nieuwe rechtse coalitie na de verkiezingen van vorige maand. Breekpunt van de impasse was een wetsvoorstel voor militaire dienstplicht waarin vrijstellingen waren opgenomen voor ultra-orthodox-joodse seminariestudenten.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van Israël dat een voorgedragen premier geen coalitie heeft gevormd. Het parlement stemde met 74-45 in het voordeel van een opheffing van het parlement nadat Netanyahu op woensdag een lokale deadline voor middernacht had gemist.

Netanyahu ging onderhandelingen aan om een ​​coalitieregering te vormen nadat zijn Likud-partij 35 van de 120 zetels van de Knesset in de verkiezingen van april had gewonnen, waardoor hij een vijfde ambtstermijn had. Maar hij botste met de voormalige minister van Defensie, Avigdor Lieberman, wiens steun in de gesprekken van vitaal belang werd.

Lieberman van de nationalistische partij Yisrael Beitenu had als voorwaarde gesteld dat bij samenwerking met ultraorthodoxe joodse partijen zij hun militaire ontwerpvrijstellingen zouden moeten wijzigen. Netanyahu drong aan op nieuwe verkiezingen om te voorkomen dat de Israëlische president Reuven Rivlin een ander parlementslid selecteerde om een ​​regering te vormen. Na de stemming zei Netanyahu tegen de verslaggevers: "We zullen een scherpe, duidelijke verkiezingscampagne houden die ons de overwinning zal brengen. We zullen winnen, we zullen winnen en het publiek zal winnen."

Netanyahu - die op weg is om in juli de langst zittende premier van Israël te worden - zal nu aan de macht blijven tot de stemming in september. De verkiezing zal waarschijnlijk worden uitgevochten op vergelijkbare campagnelijnen als die bij  de zware stemming van april, toen Netanyahu zijn zwaarste concurrent in jaren tegemoet trad - voormalig militair stafchef Benny Gantz.

Geen enkele partij heeft ooit een meerderheid behaald in het 120 zetels tellende parlement van Israël, de Knesset, en het land heeft altijd coalitieregeringen gehad. Dat betekent dat de premier niet altijd de persoon is wiens partij de meeste stemmen wint, maar de persoon die erin slaagt genoeg partijen bijeen te brengen om ten minste 61 van de 120 zetels in de Knesset te controleren.

Netanyahu staat de komende maanden voor een nieuwe uitdaging in de vorm van mogelijke aanklachten wegens fraude en omkoping. Hij is ervan beschuldigd dat hij heeft geprobeerd  immuniteit tegen vervolging voor zichzelf veilig te stellen. Hij zou giften van rijke zakenmensen hebben aanvaard en gunsten hebben verleend om te proberen een betere berichtgeving in de pers te krijgen. Netanyahu ontkent alle aantijgingen. Als hij wordt aangeklaagd, zal het Hooggerechtshof bepalen of hij moet aftreden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May