Somohardjo pleit voor onafhankelijke verkiezingsautoriteit
30 May 2019, 06:13
foto
PL-fractievoorzitter Paul Somohardjo. (Foto: Raoul Lith)


Paul Somohardjo, fractievoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) heeft tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling gepleit voor het instellen van een onafhankelijke verkiezingsautoriteit. Aan fungerend DNA-voorzitter Melvin Bouva vroeg hij de medewerking te verlenen dat deze kwestie op de agenda wordt geplaatst, zodat het parlement kan discussiëren over een verkiezingsautoriteit, zoals er een ook wegenautoriteit is en een housing authority. 

De verkiezingen worden georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politicus merkte op dat Suriname er bekend om staat eerlijke verkiezingen te hebben, maar er kunnen altijd misstappen zijn. Een onafhankelijke verkiezingsautoriteit zal volgens Somohardjo ertoe bijdragen dat er een betere controle kan zijn op het verkiezingsgebeuren. 

Somohardjo deed ook een beroep op de regering om de aanbevelingen, die tijdens een evaluatieworkshop van het Onafhankelijk Kiesbureau vorig jaar te Overbridge werden gedaan, te honoreren. Vooral de kwestie over de oproepingskaarten vindt hij belangrijk. De PL-topper wil graag zien dat als de oproepingskaarten niet gebruikt worden, die terugbezorgd worden. Desnoods wordt een wet gemaakt waarin een flinke boete wordt gegeven als de oproepingskaart niet terug wordt bezorgd. Somohardjo maakt zich er namelijk zorgen over dat oproepingskaarten zullen worden opgekocht. Hij noemde als voorbeeld een klein district als Coronie, waar met een verschil van tien tot twintig stemmen partijen al zetelwinst kunnen behalen. 

“Als een partij in staat is om 500 kaarten in Coronie te kopen, dan ben ik ervan overtuigd dat die kaarten niet gebruikt zullen worden, die worden vernietigd. Dat is in het nadeel van de andere partij. Daarom vraag ik medewerking om dit te bediscussiëren en de instelling van een verkiezingsautoriteit op de agenda te plaatsen”, stelde de PL-parlementariër.  Bouva adviseerde Somohardjo een vergadering aan te vragen waarop hij zijn bezorgdheden kan aankaarten.  

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May