Iran: Geen onderhandelingen met VS
30 May 2019, 02:48
foto
De Opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, zegt dat er geen gesprekken komen met Washington. (Archieffoto: Reuters)


Iran zal niet onderhandelen met de Verenigde Staten (VS), zei de Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei woensdag, nadat president Hassan Rouhani had laten doorschemeren dat gesprekken met Washington mogelijk zouden zijn als de sancties zouden worden opgeheven. Washington trok zich vorig jaar terug uit een internationale nucleaire deal ondertekend met Teheran in 2015.

Na zijn terugtrekking haastte Washington zich om de sancties opnieuw in te stellen in pogingen om de Iraanse economie te stoppen door zijn internationale verkoop van ruwe olie te beëindigen. De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelde het akkoord dat was ondertekend door zijn voorganger Barack Obama. Hij noemde de overeenkomst gebrekkig, omdat het niet permanent was en omdat het het ballistische raketprogramma en de rol van Iran in conflicten rond het Midden-Oosten, niet dekt.

Trump zei maandag dat hij hoopvol was dat Iran om de tafel zou komen om een ​​nieuwe deal te bereiken: "Ik geloof echt dat Iran een deal wil sluiten ... en ik denk dat er een mogelijkheid is dat het gebeurt."

Khamenei werd als volgt geciteerd op zijn website: "We hebben eerder gezegd dat we niet zullen onderhandelen met Amerika, omdat onderhandelingen geen voordeel hebben en schadelijk zijn." Hij zei dat Iran geen problemen had om te onderhandelen met Europeanen en andere landen, maar voegde eraan toe: "We zullen niet onderhandelen over de kernwaarden van de revolutie. We zullen niet onderhandelen over onze militaire capaciteiten."

Eerder op de dag had Rouhani een positievere houding aangenomen. In opmerkingen op de staatstelevisie zei hij: "Wanneer zij de onrechtvaardige sancties opheffen en hun toezeggingen nakomen en terugkeren naar de onderhandelingstafel, die zij zelf hebben verlaten, is de deur niet gesloten." Hij voegde eraan toe: "Maar onze mensen beoordelen je op je daden, niet op je woorden."

Khamenei heeft het laatste woord in alle belangrijke beleidsaangelegenheden onder het dualistische systeem van Iran, verdeeld tussen de kerkelijke staat en de regering. Hij is ook het hoofd van de strijdkrachten.

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Abbas Mousavi, zei dinsdag dat Iran geen uitzicht zag op onderhandelingen met de VS. Vorige week kondigde het Pentagon de inzet van 900 extra troepen aan in het Midden-Oosten. Het breidde de inzet uit met nog eens 600 medewerkers in de regio. Het Pentagon beschreef de uitbreiding als een poging om de verdediging tegen Iran te versterken.

Op woensdag sprak de waarnemend Amerikaanse minister van Defensie, Patrick Shanahan, met verslaggevers op weg naar Indonesië. De extra troepen die vorige week werden aangekondigd, zouden naar Saudi-Arabië en Qatar gaan. Zonder details of bewijs te geven, zei Shanahan dat terwijl de Iraanse houding recentelijk was veranderd, de dreiging bleef bestaan.

Hij voegde eraan toe dat het sturen van militaire middelen naar de regio, zoals het inzetten van bommenwerpers, Patriot-raketten en het versnellen van de verplaatsing van een vliegdekschip naar het Midden-Oosten, had geholpen om aanvallen op Amerikanen in Irak af te schrikken.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, John Bolton, zei ook op woensdag dat de zeemijnen "vrijwel zeker van Iran" deze maand werden gebruikt om olietankers uit de Verenigde Arabische Emiraten, aan te vallen. Hij waarschuwde Teheran tegen het uitvoeren van nieuwe operaties. Mousavi verwierp Bolton's opmerkingen als een "belachelijke bewering".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May