Antigua & Barbuda richt zich op import uit Suriname
29 May 2019, 20:58
foto
Premier Gaston Browne (r) van Antigua & Barbuda tekent de overeenkomst met het CDF. (Foto: NII)


Het Caribbean Development Fund (CDF) zal US$ 310.000 vrijmaken voor technische bijstand voor het ontwikkelen en uitvoeren van een samenwerkingsplan van de landbouwproductie en -handel tussen Antigua & Barbuda en Suriname. Premier Gaston Browne van Antigua & Barbuda heeft de overeenkomst vandaag ondertekend.

Browne was voor twee dagen in Suriname. Afgesproken is dat Antigua en Barbuda diverse landbouwproducten uit Suriname zal importeren. Er zijn ook gesprekken gevoerd voor de uitvoer van schapen. Volgens het Nationaal Informatie Instituut (NII) zijn er maanden van voorbereiding voorafgegaan aan het bezoek. Premier Browne heeft ook gekeken naar de mogelijkheden voor import van bouwmaterialen waaronder steenslag en zand uit Suriname.

Op een persbijeenkomst vóór zijn vertrek vanmiddag zei premier Browne dat hij actief zoekt naar regionale samenwerking. Hij kondigde aan dat zijn regering US$ 1,3 miljoen zal reserveren voor het ontwikkelen van aanvullende initiatieven met Suriname.

President Desi Bouterse onderstreepte de samenwerking. "Als zusternaties in de Caricom hebben we elkaar nodig. We hebben al in 2012 het idee van Caricom Joint Enterprises geïntroduceerd." Volgens hem is het moment aangebroken om het idee in werkelijkheid om te zetten. Suriname en Guyana hebben veel natuurlijke hulpbronnen die ze kunnen inzetten om de enorme importlast van de andere naties in de regio die bijvoorbeeld minder toegang tot landbouwgrond hebben, te verkleinen door het gebruik van eigen regionale materialen en producten. President Bouterse was onder de indruk met het gedetailleerde voorbereidingswerk dat Antigua & Barbuda heeft gedaan om de samenwerking mogelijk te maken. Via het CDF zal het land landbouwproducten zoals kokosnoten, citrus en ananas importeren uit Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May