Ingezonden: Ministeriële versus sectorale aanpak
15 Apr 2011, 13:00
foto
De stuurgroep 'huisvesting' onder leiding van Etienne Boerenveen.


Graag zou ik willen ingaan op de discussie over de juiste aanpak van de uitdagingen waarvoor de Surinaamse natie wordt gesteld. Al enige tijd is er kritiek op het installeren vanuit het kabinet van de president van vele commissies en autoriteiten, die actief zijn met het ordenen van sectoren (luchtvaartsector, goudsector, rijstsector, huisvestingsector etc). Ook ondergetekende behoorde tot de critici. Woensdag ging de president in op deze kritiek, die volgens hem ontstaan is uit onbegrip van deskundigen voor de aanpak van de regering. De president pleitte voor het stoppen met hokjesdenken, maar wil in plaats daarvan een mindshift tot stand brengen waardoor krachten gebundeld worden om grote resultaten te behalen.

Graag zou ik op deze plek mijn standpunt willen nuanceren. Ik ben het namelijk op zich wel eens met de president, dat de oude structuur waarbij ieder ministerie min of meer op zichzelf staat, niet meer werkt. Dit heeft geleid tot inefficiëntie en verkokering, en zelfs tot allerlei misstanden op ministeries. Er is daarom wel degelijk iets voor te zeggen om de problemen op een sectorale basis aan te pakken. Belangrijk is daarbij de commitment van de betreffende ministeries en/of instanties. Dat kan mijns inziens het beste aangepakt worden door middel van “public taskforces” met daarin vertegenwoordigers van de betreffende ministeries aangevuld met externe deskundigen. Heel belangrijk voor het slagen van dergelijke taskforces, is het aanwezig zijn van goede en resultaatgerichte project managers. Overigens hebben wij als ABOP in ons banenplan van 2009/2010, al gepleit voor een dergelijke aanpak voor het werkgelegenheidsvraagstuk.

Dan kom ik terug op de kritiek die ik eerder heb geuit op de werkwijze vanuit het kabinet van de president. Een kritiek die overigens wel wordt gedeeld door veel partijgenoten van mij in Suriname, al zullen zij daar om begrijpelijke redenen niet zo mee te koop lopen. Onze kritiek was ten eerste gericht op de snelheid en omvang waarmee commissies en autoriteiten werden ingesteld, kort na het aantreden van deze regering. Hierdoor ontstonden er misverstanden, omdat de betreffende vakministers en hun partijen vaak niet of nauwelijks op de hoogte waren van de plannen. Uiteraard zie je dan ook wantrouwen en scepsis ontstaan, in plaats van de zo noodzakelijke eensgezindheid en commitment om er samen een succes van te maken! Misschien was het beter geweest om de nieuwe aanpak eerst uit te proberen op twee of drie beleidsterreinen, zodat iedereen eerst de kans zou krijgen om eraan te wennen.

Op de tweede plaats, ben ik van mening – en heb dit punt al eerder tot uiting gebracht op Starnieuws – dat er goed moet worden nagedacht over de bestuurlijke en staatsrechtelijke consequenties van de nieuwe aanpak. Als commissies of autoriteiten direct rapporteren aan de president, dan kunnen zij moeilijk onder de ministeriële verantwoordelijkheid geschaard worden. Geen enkele minister zal parlementaire verantwoordelijkheid accepteren voor een commissie, waar hij of zij niets over te zeggen heeft! Gaat er een keer iets fout met zo’n commissie of autoriteit, dan leidt dat dus direct naar de president zelf. Dat lijkt mij niet wenselijk, uit het oogpunt van continuïteit. Misschien kan het een oplossing zijn, dat de meeste commissies of autoriteiten na een bepaalde periode toch weer onder direct gezag van een minister worden gebracht, nadat het proces goed op gang is gebracht onder leiding van president of VP.

Om te eindigen met een positieve noot: het enkele feit dat er bij onze partij vragen leven over de nieuwe aanpak, betekent niet dat wij er tegen zijn! Ik heb hierboven al erkend dat de oude ministeriële structuren haperen. Vooral door de verkokering van de ministeries, blijven veel te veel projecten liggen of worden niet tot een goed einde gebracht. Ik denk dat het Surinaamse volk blij moet zijn met een president die hier vooruitgang in wil brengen. De politieke beweging waartoe ik behoor (ABOP/A-Combinatie) wil hier graag in meedenken en ik denk dat Volks Alliantie en BEP ook daartoe bereid zullen zijn.

Jan Gajentaan
Secretaris ABOP Sympathisanten Nederland
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May