Surinaamse Triathlon Unie had een druk weekend
29 May 2019, 17:23
foto
Kinderen die hebben deelgenomen aan de eerste aguathlon in Oase.


In Oase vond zaterdag de eerste aquathlon plaats voor kinderen. De dag erna werd de super sprint mix relay triathlon gehouden voor de wat ouderen. Normaliter vindt die plaats in december maar de organisatie wilde het dit jaar twee keer houden. De grote verrassing was team Race.

De Surinaamse Triathlon Unie (STU) probeert zowel jong als oud aan bod te laten komen met de sportactiviteiten. Verschenen er in maart bij de triathlon voor kinderen 29 deelnemers, afgelopen zaterdagmiddag waren dat 80! Handenvol werk maar met de goede inzet en samenwerking van het gehele team werd het een geslaagde aquathlon op het terrein van Oase. 

De leeftijdsklassen waren van 7 jaar en daaronder tot 14-15 jaar. Bij deze aquathlon moesten de jongeren eerst zwemmen en daarna rennen. Afhankelijk van hun leeftijd kon de afstand meer of minder zijn. Voor sommige kinderen smaakte het naar meer en had men nog voldoende energie om door te gaan als het kon. Ouders en verzorgers zijn een sterke drijfveer voor hun kinderen want bij de kleintjes is er een zekere mate van begeleiding nodig. Het kind moet het aantal baantjes dat gezwommen moet worden zelf tellen en ook weten op welke plek het erna moet gaan voor het rennen. 

Zenuwachtigheid kan het net even anders laten lopen. De organisatie houdt altijd zoals gebruikelijk een teach-in. Voor wat betreft de opkomst voor het onderdeel van zondag, was dat matig te noemen. Deelnemers die regelmatig meedoen zullen er minder moeite mee hebben als ze niet aanwezig zijn. Voor een nieuwkomer die ook de buurt waar het plaatsvindt niet goed kent, kan dat wel anders uitpakken. Zo gebeurde het dat 3 teams gediskwalificeerd werden omdat ze de aangegeven route niet goed opgevolgd hadden.

Bij de super sprint mix relay triathlon schijnt het lastig te zijn om personen te vinden die alle 3 onderdelen kunnen doen. Het leuke van deze estafette triathlon is dat er twee dames en twee heren in het team behoren te zitten. Iedere deelnemer moet 300m zwemmen, 8km fietsen en 2km rennen alvorens de volgende persoon mag starten. De organisatie had verwacht dat er meer teams zouden meedoen aangezien deze triathlon eind van het jaar altijd in trek is. 

Er schreven 14 teams zich in waarbij ook sporters uit het buitenland. Voor sommigen was het de eerste keer, anderen zijn recreatie sporters terwijl weer een deel serieus naar een prijs aast. Team Aquafit dat verscheidene jaren de eerste plek behaalde, ook al met een veranderde samenstelling, werd dit keer tweede. Team Race scheen net even harder te ‘racen’ en werd eerste. In dat team verschilden de tijden van zowel de dames als heren voor alle onderdelen niet veel van elkaar. De STU blikt terug op een sportief weekend. Men treft nu voorbereidingen voor het volgend event in juni, een aquathlon voor kinderen en ouderen in de Witte Lotus.

Uitslag super sprint mix relay triathlon
1.Team Race: Lycke Woittiez/ Patrick Hew/ Eva Decaluwe/ Serge Tjon - 2:07:57
2.Team Aquafit: Wies Haverkamp/ Lesley Cairo/ Carien de Ridder/ Teun de Ridder - 2:11:43
3.Team Brazil-Suriname: Tirzah Monsanto/ Roberto Sabino Dias/ Rachel Gans/ Feddo Beems - 2:35:02


Tanya Frijmersum

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May