Nikos-peiling: VHP grootste partij in Wanica
29 May 2019, 00:32
foto
Stemverhoudingen opiniepeiling Nikos van 19 tot en met 23 mei in het district Wanica. De zetelverdeling wordt in twee modellen uitgewerkt.


Op de vraag 'Indien er morgen verkiezingen zouden worden gehouden op welke partij zou u stemmen?' bleek dat 36,5% van de kiezers nog zweeft of aangeeft dat men niet gaat stemmen. Daarentegen gaf 34,8% aan dat ze op de VHP gaat stemmen en 12,2% op de NDP. De ABOP volgt met 5,4%, de NPS met 4,2% en DOE met 2,1%. De Pertjajah Luhur is met 1,2% vrij klein. De overige oudere partijen (zoals KTPI, BEP, DA’91, PALU) halen samen 1,4% van de stemmen. De nieuwe partijen (zoals PRO, STREI, HVB, e.a.) komen samen op 2,4% van de stemmen. Dit blijkt uit de opiniepeiling van de Nikos die van 17 tot en met 23 mei in Wanica is gehouden onder 1008 burgers. Zoals de verhoudingen nu liggen, verliest de zittende coalitie het in Wanica van de oppositie. 

In de tabel geeft Nikos de zetelverdeling in Wanica met twee modellen aan. In het eerste model worden de personen die hebben aangegeven dat ze niet gaan stemmen (11,7%) of die geen antwoord hebben gegeven (2,9%) buiten beschouwing (samen 14,6%). In 2015 was de opkomst van kiezers in Wanica 78,5% hetgeen betekent dat 21,5% van de kiezers niet is gaan stemmen. Door deze groep weg te laten, worden de percentages van degenen die niet stemmen naar verhouding wat groter. Hetzelfde gebeurt wanneer we de categorie ‘Weet nog niet’ gaan verspreiden over alle andere partijen.

Wanica telt 7 zetels en in de laatste kolom is de zetelverdeling zoals die was in mei 2015. De combinatie V7 kreeg 4 zetels van de kiezers, waarbij 3 VHP-ers werden gekozen (Chan Santokhi, Krishna Mathoera en Asiskumar Gajadien) en 1 PL-er (
(Raymond Sapoen); de NDP behaalde 3 zetels (Soeresh Algoe, Rossellie Cotino en Amzad Abdoel). Omdat Algoe minister werd, schoof Hans Sandjon op.  

Bij model 1 (zonder de niet stemmers) krijgt volgens deze peiling de VHP 4 zetels van de kiezers en de NDP 1 zetel. De overige partijen krijgen voorlopig geen zetels, terwijl de zwevende kiezers 2 zetels vasthouden. Bij model 2 worden de stemmen van de zwevende kiezers gelijk verdeeld over alle partijen en daarna worden alle zetels verdeeld. Daarbij gaan de 2 zetels van de zwevende kiezers naar de VHP en NDP. De verdeling van de zetels is op basis van het grootste gemiddelde gedaan (dat is de methode van het Centraal Hoofdstembureau). 

Indien de uitslag van 2015 van Wanica wordt vergeleken met de peiling m.n. met model 2 dan is het volgende patroon te zien. De VHP krijgt er 2 zetels bij, terwijl de NDP 1 zetel verliest en ook de PL haar zetel kwijtraakt. De zetel van de PL is ingenomen door Sapoen, die echter de PL heeft verlaten en de regering is gaan ondersteunen. Later heeft hij samen met anderen de HVB opgericht. De HVB krijgt nog geen 1% van de stemmen achter zich in Wanica, terwijl de PL voorlopig op 2% kan rekenen. Wat de andere partijen betreft, is de ABOP in Wanica heel dicht bij een zetel. Indien de ABOP en NPS samenwerken dan hebben ze vrijwel zeker 1 zetel te pakken, waarbij ze er eentje afsnoepen van de NDP.

Cijfer voor DNA-leden Wanica 
In mei 2015 hebben de kiezers van Wanica vertegenwoordigers gekozen om hen te vertegenwoordigen in De Nationale Assemblee. Bij de peiling heeft Nikos gevraagd om elk van deze vertegenwoordigers een cijfer te geven 'voor hun prestaties in de afgelopen jaren'. "Wij geven hier de cijfers van de kiezers, waarbij wij een onderscheid maken naar de cijfers van de personen die in 2015 op de NDP hebben gestemd en degenen die op de V7 combinatie hebben gestemd; immers dat zijn de kiezers die de vertegenwoordigers daar geplaatst hebben", stelt Nikos. Uit de resultaten blijkt dat de V7 kiezers de VHP assembleeleden een voldoende geven (d.w.z. meer dan 5,5), maar dat Raymond Sapoen een onvoldoende krijgt van de V7 kiezers. Van de PL kiezers krijgt hij een iets hoger cijfer (4,0), maar nog geen voldoende. De NDP kiezers van 2015 geven hun vertegenwoordigers een onvoldoende.


Een deel van de kiezers vond het moeilijk om een cijfer te geven, omdat zij DNA niet echt volgen of omdat zij de kandidaten niet kenden. Uit de kolom ‘weet niet/geen mening’ blijkt hoeveel van de 1008 kiezers een bepaalde kandidaat geen cijfer heeft gegeven. Bijvoorbeeld Sandjon blijkt voor bijna de helft van de kiezers vrij onbekend te zijn gebleven, terwijl Santokhi het meest bekend is. Dit wordt in feite ook bevestigd door het antwoord op de vraag 'Heeft u hem/haar afgelopen jaren zelf ontmoet'. Het blijkt dat maar 6% van de kiezers Sandjon heeft ontmoet, terwijl veel meer kiezers (35%) aangeven dat zij Santokhi in de afgelopen jaren zelf hebben ontmoet. Sapoen werd door 22% van de kiezers ontmoet, maar wanneer wij dit uitsplitsen dan blijkt hij wel 44% van de Pertjajah Luhur kiezers te hebben ontmoet. Dit laatste laat zien dat DNA leden in de praktijk meer hun eigen achterban zullen hebben ontmoet dan de achterban van andere partijen. Bij de NDP scoorde Amzad Abdoel in dit opzicht het hoogst, want 18% van de NDP achterban had hem weleens ontmoet. Bij de V7 scoorde Santokhi het hoogst, want 59% van de VHP achterban gaf aan dat ze hem zelf had ontmoet.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May