Brazilië: Mijngigant Vale waarschuwt voor instorting dam
17 May 2019, 11:24
foto
De Brumadinho-dam in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais stortte in januari zonder waarschuwing in. (Foto: Reuters)


Het Braziliaanse mijnbedrijf Vale heeft gewaarschuwd voor de instorting van een andere dam. Eerder had een dambreuk van een vergelijkbare structuur het leven van meer dan 230 mensen geëist.

Vale vertelde openbare aanklagers dat de dam in de zuidoostelijke stad Barão de Cocais de volgende week zou kunnen barsten als het huidige tempo van beweging in de dijk van de mijnput in de buurt aanhoudt. De dam bevat afval van de Gongo Soco-mijn, die sinds 2016 inactief is. Honderden inwoners die risico liepen, zijn sinds februari geëvacueerd.

Het complex, in de deelstaat Minas Gerais, bevindt zich op ongeveer 60 km  van waar de Brumadinho-dam in januari  zonder waarschuwing instortte. Er kwam daarbij een stortvloed van giftig slib vrij dat een deel van de voorzieningen van de dam en een dorp begroef.

In documenten die aan openbare aanklagers werden gestuurd, zei Vale dat het onduidelijk was of de scheur in de dijk van de mijn zou resulteren in de ineenstorting van de Sul Superior dam, 1,5 km verderop. Een radar detecteerde de beweging. Als het met dezelfde snelheid doorgaat, kan er volgens Vale een breuk optreden tussen 19 en 25 mei.

Het kan dan leiden tot verzwakking van de dam, een proces waarbij de barrière wordt verzwakt als deze in water verandert. Dit zou de oorzaak zijn van de ineenstorting van de Brumadinho-dam, ook eigendom van Vale, het grootste mijnbouwbedrijf van Brazilië.

Net als Brumadinho is de barrière van Sul Superior een residudam - de goedkoopste en minst stabiele structuur - die wordt gebruikt voor het opslaan van afval uit mijnactiviteiten. Vale zei dat het werk in Gongo Soco mijn in 2016 was gestopt.

De eerste zorgen werden in februari opgeworpen, wat leidde tot de evacuatie van meer dan 400 inwoners in risicovolle gebieden van Barão de Cocais. Zo'n 6.000 andere mensen zouden kunnen worden getroffen en lokale ambtenaren zullen zaterdag een veiligheidsoefening houden.

Ondertussen hebben de aanklagers Vale gezegd dat die de inwoners op de hoogte moet houden van de risico's. Er zijn de afgelopen jaren een aantal spraakmakende rampen met stuwdammen geweest en er zijn oproepen gedaan, ook van de VN, om betere veiligheids- en bouwvoorschriften rondom hen in te stellen.

In 2015 brak een dam die eigendom was Vale en BHP Billiton, in Mariana, ook in de deelstaat Minas Gerais. Bij die ramp kwamen 19 mensen om.
Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May