Colombiaanse Farc partij vreest voor leven leden
15 May 2019, 22:51
foto
De voormalige Colombiaanse FARC-leider, Rodrigo Londono, bekend als Timochenko, spreekt tijdens een persconferentie in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


De politieke partij gevormd door Colombiaanse voormalige marxistische FARC-rebellen heeft extreemrechtsen beschuldigd van de moord van haar leden. De partij beloofde desondanks door te gaan met het proces van her-integratie.

De verklaring van de Revolutionary Alternative Common Force (FARC) kwam een ​​dag na de schietpartij van Jorge Enrique Corredor, de hoogste voormalig FARC-commandant die is vermoord sinds er eind 2016 een vredesovereenkomst werd getekend. "We zullen niet aarzelen om de vinger te wijzen naar rechtse en paramilitaire sectoren die nauw verbonden zijn bij staatsveiligheidsagentschappen, die achter deze moorden zitten," vertelde FARC-senator Pablo Catatumbo op een persconferentie. Hij gaf echter geen bewijs van wat hij een "vuile oorlog" noemde.

Sinds de ondertekening van een vredesakkoord met de toenmalige president Juan Manuel Santos zijn landelijk minstens 139 ex-FARC-rebellen gedood. Het vredesakkoord maakte een einde  aan de rol van de FARC in een conflict van vijf decennia dat meer dan 260.000 doden en miljoenen ontheemden achterliet.

"Er zijn ongetwijfeld sectoren die het vredesakkoord op een kruispunt en een nieuwe cyclus van geweld willen brengen, met onnoemelijke gevolgen voor de hele natie", zei FARC-partijpresident Rodrigo Londono. "Colombia moet weten dat degenen onder ons die de vredesovereenkomst namens de opstandelingen hebben ondertekend, niet zullen struikelen in het zoeken naar het pad dat leidt tot verzoening en vreedzame co-existentie," voegde Londono eraan toe.

Onder de voorwaarden van de overeenkomst hebben ongeveer 13.000 leden van de rebellengroep, onder wie meer dan 6.000 strijders, hun wapens ingeleverd en de politieke partij FARC opgericht.

De FARC heeft herhaaldelijk de vrees geuit dat zij door rechtse paramilitaire bendes of drugshandelaren worden vermoord, in een herhaling van meer dan 3.000 gerichte moorden in de jaren tachtig, toen de groep voor het eerst probeerde een politieke partij te vormen.

Ondertussen beval een tribunaal die belast was met het vervolgen van oorlogsmisdaden gepleegd tijdens het conflict, de vrijlating van voormalig FARC-leider Seuxis Paucias Hernandez, beter bekend onder zijn oorlogsnaam Jesus Santrich.

Santrich werd meer dan een jaar geleden aangeklaagd door een Amerikaanse jury wegens vermoedelijke samenzwering om 10 ton cocaïne, met een straatwaarde van US$ 320 miljoen, naar de Verenigde Staten te exporteren. Hij werd door de Colombiaanse autoriteiten vastgehouden in afwachting van zijn mogelijke uitlevering.

Alle misdaden gepleegd tijdens de oorlog vallen onder de bevoegdheid van de Special Jurisdiction for Peace (JEP), die op Twitter schreef dat het door de Verenigde Staten gepresenteerde bewijs geen datum voor de vermeende misdaad heeft vastgelegd.