Zuid-Afrika: ANC wint verkiezingen, maar ziet steun afnemen
10 May 2019, 11:11
foto


 Het ziet ernaar uit dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) de verkiezingen in Zuid-Afrika zal winnen. Het is echter de slechtste prestatie van de partij sinds zij 25 jaar geleden aan de macht kwam.

Met meer dan 87% van de districtsresultaten geteld, heeft het ANC 57% van de stemmen gewonnen, ruim voor de oppositionele Democratische Alliantie (DA) die op 21% staat. Het ANC, dat sinds 1994 aan de macht is, won bij de laatste algemene verkiezingen in 2014 nog 62% van de stemmen. Woede over de slechte economie en corruptie heeft de steun aan het ANC mogelijk aangetast.

Volgens de officiële resultaten staat de radicale Economic Freedom Fighters (EFF) op de derde plaats met 10%. Analisten voorspellen dat het ANC de verkiezingen zal winnen met maximaal 59% van de stemmen.

De opkomst bedroeg ongeveer 65% in de dubbele parlementaire en provinciale verkiezingen. Vijf jaar geleden nog was de opkomst 73%.

Ongeveer zes miljoen jongeren hebben zich niet geregistreerd om te stemmen. De volledige resultaten zullen morgen worden bekendgemaakt.

Toen hij zijn stem uitbracht, erkende president Cyril Ramaphosa de "ongebreidelde corruptie" van de afgelopen jaren. Het zijn de zesde democratische nationale verkiezingen van het land sinds de apartheid 25 jaar geleden eindigde. "We hebben fouten gemaakt, maar we hebben spijt  van die fouten en we zeggen dat onze mensen hun vertrouwen in ons moeten herwinnen," zei hij. "Corruptie kwam in de weg, patronage kwam in de weg en niet focussen op de behoeften van onze mensen stond in de weg."

Jonge mensen die in de rij stonden om te stemmen, spraken over hun moeilijkheden bij het vinden van een baan, met een werkloosheid van 27%.

Een jonge kiezer zei dat haar toekomstige kansen op werk in haar gedachten opkwamen. "Ik heb geen vertrouwen in het krijgen van de baan die ik wil," zei ze.

"Ik ben lid van het ANC, maar ik heb deze keer niet voor ze gestemd", vertelde bouwvakker Thabo Makhene aan persbureau Reuters. "Ze moeten wakker worden. De manier waarop ze de Staat besturen, overheidsfondsen verkeerd gebruiken, ze hebben hun moraal verloren."

Veel kiezers bleven echter trouw aan het ANC, dat de strijd tegen apartheid leidde. Esau Zwane (90) die wachtte om in Soweto, Johannesburg, te stemmen, heeft geleefd onder de blanke minderheidsregering. Hij vertelde de BBC dat hij vierde "dat ons land nu wordt geregeerd door zwarte mensen".

Er kon worden gestemd voor de 400 zetels in De Nationale Assemblee. Aan de hand van het aantal behaalde stemmen door elke partij, zal de zetelverdeling plaatsvinden. Deze parlementsleden kiezen vervolgens een president.

De mannen die mogelijk tot de nieuwe president worden gekozen zijn, de voorzitter van het ANC, Cyril Ramphosa (vakbondsleider, mijneigenaar en de huidige president), Mmusi Maimane van DA die heeft gezworen de regeermacht van het ANC te beëindigen en Julius Malema van EFF die geldt als een radicale beleidsmaker van Zuid-Afrika.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May