Cuba annuleert jaarlijkse mars tegen homofobie
08 May 2019, 14:37
foto
Cuba heeft de afgelopen elf jaren homofobie parades gehouden. (Foto: AFP)


De Cubaanse regering heeft de twaalfde jaarlijkse mars van het land tegen homofobie geannuleerd. In een Facebook-post gaf het door de staat gerunde Nationale Centrum voor Seksuele Opvoeding (Cenesex) de schuld voor de annulering aan "nieuwe spanningen in de internationale en regionale context".

Activisten hebben het besluit veroordeeld en de beweegredenen van de regering ter discussie gesteld. Cuba zou het homohuwelijk volgens een nieuwe grondwet goedkeuren, maar verwijderde de clausule na protesten.

President Miguel Díaz-Canel steunde in september publiekelijk de verandering en zei dat het "deel uitmaakte van het wegmaken van elke vorm van discriminatie in de samenleving". Maar de overheid kwam na een protest van religieuze groeperingen terug op haar besluit.

Cuba organiseert elk jaar tegen deze tijd evenementen ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie op 17 mei. Cenesex heeft op Facebook laten weten dat het officieel de Cubaanse Conga  tegen homofobie en transfobie heeft geannuleerd "in overeenstemming met het beleid van de partij, de staat en de revolutie". De groep wordt geleid door Mariela Castro, dochter van de leider van de Communistische Partij van Cuba, Raúl Castro.

Er werden geen specifieke redenen gegeven voor de verandering, waarbij de mededeling "bepaalde omstandigheden de schuld gaf die de succesvolle ontwikkeling van [de mars] niet bevorderden". Ofschoon alleen de conga zelf is geannuleerd, gaan andere evenementen om LGBT-rechten te markeren zoals gepland door.

"Een nieuwe stap achteruit" noemde activist Norge Espinosa Mendoza het besluit. "De vijanden van een meer divers en progressief Cuba zullen nu gelukkiger zijn", schreef hij op Facebook. "Het niet toestaan ​​van [de parade] is een signaal dat ... we niet welkom zijn." Een andere actievoerder, Isbel Diaz Torres, vertelde het persbureau  Reuters dat de regering "nog steeds geen afstand kan nemen van de druk van religieus fundamentalisme dat onlangs vrij actief is gebleken".

Er zijn nieuwe Facebook-groepen opgezet waarin mensen worden opgeroepen om "te marcheren voor onze rechten". Discriminatie vanwege iemands geslacht of seksuele geaardheid is illegaal in Cuba.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May