Iran kan uraniumverrijking verhogen
08 May 2019, 10:31
foto
Washington heeft het afgelopen jaar de druk op Iran opgevoerd. (Foto: AFP)


Iran heeft belangrijke toezeggingen op grond van de internationale nucleaire deal 2015 opgeschort. De stap van Teheran komt een jaar nadat Washington uit het verdrag is gestapt.

 

De Iraanse president Hassan Rouhani zei dat hij verrijkte uraniumvoorraden in het land zou houden in plaats van ze in het buitenland te verkopen. Hij dreigde ook de productie van hoger verrijkt uranium in 60 dagen te hervatten.

Het akkoord was gericht op het terugdringen van de nucleaire ambities van Iran in ruil voor verlichting van sancties. De spanningen tussen Iran en de VS zijn gestegen sinds Washington uit het verdrag stapte. De Iraanse economie is sindsdien getroffen door hernieuwde Amerikaanse sancties.

Iran heeft vanochtend de resterende partijen bij de deal - Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en het Verenigd Koninkrijk - geïnformeerd over zijn beslissing. De minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, zei dat Iran handelde in het kader van de deal en dat het aan de drie Europese machten was om te handelen.

De Franse minister van Defensie, Florence Parly, vertelde de Franse media dat de Europese machten er alles aan deden om de deal in leven te houden, maar dat er consequenties en mogelijk sancties zouden zijn als de deal niet werd nageleefd.

China en Rusland gaven beide de schuld voor de huidige situatie aan de terugtrekking van Washington uit de deal. Onder de deal is Iran verplicht zijn surplus verrijkt uranium in het buitenland te verkopen in plaats van het te houden. Dit is belangrijk omdat het materiaal, dat een bijproduct is van de Iraanse civiele kerncentrales, kan worden gebruikt bij de vervaardiging van kernwapens. Door het in het buitenland te verkopen, kan Iran kernenergie blijven produceren en kunnen de partijen bij de overeenkomst er zeker van zijn dat ze geen kernwapens bouwen.

De aankondiging van Iran komt nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, een ongepland bezoek bracht aan Irak, en een Amerikaans vliegdekschip werd ingezet in de Golfregio. Amerikaanse functionarissen hebben bedreigingen gemeld voor Amerikaanse troepen en hun bondgenoten uit Iran, maar hebben weinig details gegeven over de exacte aard van de dreiging.

Rouhani zei dat hij twee delen van de deal opschortte, dat bekend staat als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), waaraan Iran zich hield: de verkoop van overschot verrijkt uranium en zwaar water. Vervolgens gaf hij de Europese machten, Rusland en China 60 dagen de tijd om hun financiële en olie-verplichtingen aan de deal te voldoen. Als ze dat zouden doen, zou Iran de verkoop hervatten.

Als die verplichtingen echter niet werden nagekomen en de machten ervoor kozen om de Amerikaanse sancties te volgen, zei hij dat Iran een hogere verrijking van uranium zou gaan gebruiken, die momenteel wordt afgetopt, en zijn Arak-zwaarwaterreactor gaat ontwikkelen op basis van plannen die voorafgaand aan de deal zijn gemaakt.

Maar de Iraanse president zei dat Iran zich niet terugtrekt uit de deal. "We willen de overeenkomst niet verlaten, alle mensen van de wereld moeten weten dat het vandaag niet het einde is van de JCPOA, het is een nieuwe stap in het kader van de JCPOA." Hij zei echter dat de vijf machten een 'zeer beslissende reactie' zouden krijgen als de nucleaire zaak van Iran werd doorverwezen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May