Venezuela: Spanningen nemen toe, VS stuurt hospitaalschip
07 May 2019, 20:50
foto
De Amerikaanse minister Mike Pence van Buitenlandse Zaken heeft sancties tegen andere Venezolaanse magistraten aangekondigd. (Foto: Reuters)


Terwijl de spanningen met Venezuela toenemen, is Washington van plan om de komst van een militair hospitaalschip naar de regio aan te kondigen. Volgens Amerikaanse functionarissen is dit het jongste signaal van de beperkte en gerichte betrokkenheid van het Pentagon bij de crisis.

De functionarissen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken, gaven niet aan waar het schip in de regio naartoe zou gaan. Vorig jaar zorgde een ziekenhuisschip - het USNS Comfort - voor Venezolaanse vluchtelingen en anderen toen het aanmeerde in Colombia, Peru, Ecuador en Honduras.

Het zuidelijke commando van het Amerikaanse leger, dat toezicht houdt op de Amerikaanse troepen in Latijns-Amerika, heeft nog niet gereageerd op het bericht.

De actie is volgens sommige van de collega republikeinen van president Donald Trump veel te zwak. Zij hebben opgeroepen tot krachtiger Amerikaanse militaire steun aan de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido, die president Nicolas Maduro wil afzetten. De Verenigde Staten en zo'n 50 landen erkennen Guaido als het legitieme staatshoofd.

De Republikeinse senator Lindsey Graham heeft opgeroepen tot de inzet van een Amerikaans vliegdekschip, iets wat volgens critici neerkomt op dreigende Amerikaanse militaire interventie om Maduro ten val te brengen. President Donald Trump heeft aanzienlijk politiek kapitaal geïnvesteerd in de diplomatieke en economische interventie in de crisis in Venezuela. Maar hij heeft niet de intentie uitgesproken om militair geweld te gebruiken.

De Amerikaanse minister van Defensie, Patrick Shanahan, benadrukte vorige week echter dat het Pentagon een hele reeks militaire opties heeft gepland. De aankondiging van de plaatsing van het hospitaalschip zou dezelfde dag plaatsvinden als de Amerikaanse vicepresident Mike Pence nieuwe prikkels zou bieden aan het Venezolaanse leger om zich tegen Maduro te keren, als reactie op een poging tot opstand die vorige week mislukte.

In een toespraak op het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Pence ook dat de Verenigde Staten binnenkort zal overgaan tot het opleggen van sancties aan 25 andere magistraten van het Hooggerechtshof van Venezuela.

Pence biedt ook hulp aan vluchtelingen die het land zijn ontvlucht, en een economisch hulppakket dat afhangt van een politieke overgang. Guaido, de president van De Nationale Assemblee van het land, riep met de Venezolaanse grondwet in de hand zichzelf in januari tot interim-president van het land. Hij voerde aan dat de herverkiezing van Maduro in 2018 onwettig was.

Maduro - die heeft gezegd dat Guaido een marionet is van Washington - heeft geprobeerd aan te tonen dat het leger aan zijn kant staat, maar oppositieleiders en ambtenaren in de VS hebben gezegd dat de steun zwak is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May